Business Internaţional

CE înăspreşte pedepsele pentru ţările indisciplinate

Autor: Catalina Apostoiu

29.09.2010, 23:50 16

Comisia Europeană a propus noi penalizări pentru ţările caredepăşesc limita în ceea ce priveşte datoriile publice, în speranţade a preîntâmpina o nouă criză de genul celei care a forţat Greciasă apeleze la sprijin financiar internaţional, potrivitBloomberg.

Ţărilor din zona euro li s-ar putea impune penalităţi financiarepentru depăşirea limitelor bugetare sau pentru economiinon-competitive, conform noilor propuneri care va trebui aprobatede guvernele europene şi de către Parlamentul European. Comisiasperă ca acestea să intre în vigoare până la mijlocul anuluiviitor, primele sancţiuni urmând să poată fi impuse în 2012.

Noul sistem înăspreşte şi accelerează o serie de amenzi impuseguvernelor care depăşesc limita de deficit de 3% din PIB şi pe cealegată de datorii publice, de 60% din PIB.

O propunere cheie lansată ieri ar obliga ţările să pună deoparte0,2% din PIB dacă acumulează prea multe datorii. Suma ar urma săfie depusă într-un cont fără dobândă şi să fie transformată într-oamendă dacă ţara nu respectă recomandările UE de reducere adatoriilor către limita oficială de 60% din PIB.

De asemenea, ţările ar urma să fie amendate cu până la 0,1% dinPIB dacă nu reuşesc să ţină pasul cu cele mai puternice economiiale Europei.

Noul set de reguli vine după ce criza datoriilor a demonstrat căvechiul sistem de penalizare nu a fost suficient de eficient.Guvernele ţărilor membre ale UE nu au amendat niciodată membrelezonei euro care au depăşit ţintele de deficit. Dincolo de întărirearegulilor existente, principala inovaţie a UE constă în extindereaameninţării cu sancţiuni pentru ţările înclinate către dezechilibremacroeconomice "excesive", cum ar fi deficite de cont curentridicate, o creştere rapidă a salariilor sau preţuri la proprietăţiscăpate de sub control.

De această dată, Comisia propune ca ea să fie cea care va decidedacă o ţară va suferi sancţiuni. Ţările membre va trebui să votezedacă să prevină sancţiunile, spre deosebire de vechiul pact destabilitate şi creştere, unde ţările erau judecător şi juriu.

Noile penalizări

  • Tările ar putea fi obligate să pună deoparte 0,2% din PIB dacăacumulează prea multe datorii; suma ar urma să fie depusă într-uncont fără dobândă şi să fie transformată într-o amendă dacă ţararespectivă nu respectă recomandările UE de reducere adatoriilor.
  • Va fi introdusă o amendă de 0,1% din PIB pentru ţările care nureuşesc să ţină pasul cu cele mai competitive economii aleEuropei.
  • Vor putea fi sancţionate şi ţările înclinate către dezechilibremacroeconomice "excesive", cum ar fi deficite de cont curentridicate, o creştere rapidă a salariilor sau preţuri la proprietăţiscăpate de sub control.
  • În cazul acestora, Comisia a propus ca ea să fie cea care vadecide dacă o ţară va suferi sancţiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO