CE înăspreşte pedepsele pentru ţările indisciplinate

Autor: Catalina Apostoiu 29.09.2010

Comisia Europeană a propus noi penalizări pentru ţările care depăşesc limita în ceea ce priveşte datoriile publice, în speranţa de a preîntâmpina o nouă criză de genul celei care a forţat Grecia să apeleze la sprijin financiar internaţional, potrivit Bloomberg.

Ţărilor din zona euro li s-ar putea impune penalităţi financiare pentru depăşirea limitelor bugetare sau pentru economii non-competitive, conform noilor propuneri care va trebui aprobate de guvernele europene şi de către Parlamentul European. Comisia speră ca acestea să intre în vigoare până la mijlocul anului viitor, primele sancţiuni urmând să poată fi impuse în 2012.

Noul sistem înăspreşte şi accelerează o serie de amenzi impuse guvernelor care depăşesc limita de deficit de 3% din PIB şi pe cea legată de datorii publice, de 60% din PIB.

O propunere cheie lansată ieri ar obliga ţările să pună deoparte 0,2% din PIB dacă acumulează prea multe datorii. Suma ar urma să fie depusă într-un cont fără dobândă şi să fie transformată într-o amendă dacă ţara nu respectă recomandările UE de reducere a datoriilor către limita oficială de 60% din PIB.

De asemenea, ţările ar urma să fie amendate cu până la 0,1% din PIB dacă nu reuşesc să ţină pasul cu cele mai puternice economii ale Europei.

Noul set de reguli vine după ce criza datoriilor a demonstrat că vechiul sistem de penalizare nu a fost suficient de eficient. Guvernele ţărilor membre ale UE nu au amendat niciodată membrele zonei euro care au depăşit ţintele de deficit. Dincolo de întărirea regulilor existente, principala inovaţie a UE constă în extinderea ameninţării cu sancţiuni pentru ţările înclinate către dezechilibre macroeconomice "excesive", cum ar fi deficite de cont curent ridicate, o creştere rapidă a salariilor sau preţuri la proprietăţi scăpate de sub control.

De această dată, Comisia propune ca ea să fie cea care va decide dacă o ţară va suferi sancţiuni. Ţările membre va trebui să voteze dacă să prevină sancţiunile, spre deosebire de vechiul pact de stabilitate şi creştere, unde ţările erau judecător şi juriu.

Noile penalizări