Business Internaţional

CE aruncă prosopul şi permite Ungariei să intre în negocieri pentru noi ajutoare

CE aruncă prosopul şi permite Ungariei să intre în negocieri pentru noi ajutoare

Premierul ungar Viktor Orban spune că reformele ţării sale ar trebui să fie un exemplu de urmat pentru Uniune

26.04.2012, 00:03 524

Ungaria a primit undă verde din partea Co­misiei Europene pentru începerea ne­go­cierilor privind primirea unui pachet de asistenţă financiară externă, după ce gu­ver­nul ungar condus de Viktor Orban a pre­zen­tat noi măsuri de majorare a venitu­ri­lor şi a promis că va reda independenţa băncii centrale.

De asemenea, Comisia, care a deschis în ianuarie mai multe proceduri de infringe­ment împotriva Ungariei, inclusiv în pri­vin­ţa limitării independenţei băncii cen­tra­le, a decis să retragă procedura referitoare la banca naţională.

"Să înceapă jocurile. Sunt veşti bune pen­tru Ungaria, CE aruncând în sfârşit proso­pul şi acceptând Ungaria în nego­cie­rile privind un nou împrumut UE-FMI", a afirmat Timothy Ash, analist la Royal Bank of Scotland, citat de portfolio.hu.

Budapesta a cerut sprijin financiar de la UE şi FMI în noiembrie anul trecut, dar cele două instituţii au refuzat să înceapă ne­go­cieri formale în vederea stabilirii con­diţiilor de asistenţă din cauza mai multor măsuri pe care Orban le-a introdus pentru a consolida controlul guvernului asupra eco­no­miei. UE susţinea că noile legi sub­mi­nea­ză in­de­pen­denţa băncii centrale şi sis­temul ju­de­că­toresc, afectând încrederea investi­torilor.

La o întâlnire cu preşedintele CE Jose Ma­nuel Barroso, Orban s-a angajat să mo­di­fice legislaţia privind banca centrală. Pre­mie­rul a promis, de asemenea, că se va im­plica în negocieri constructive în privinţa mai multor arii de îngrijorare referitoare la sistemul judecătoresc.

Autorităţile ungare s-au angajat, de ase­menea, să continue consultările cu Ban­ca Centrală Europeană în vederea găsirii unor rezolvări pentru problemele rămase deschise.

"UE este pregătită să intre în negocieri cu Ungaria pentru ajutorul cerut", a de­cla­rat purtătorul de cuvânt al CE Olivier Bailly.

CE va aduce însă Ungaria în faţa Curţii Europene de Justiţie din cauza a două legi pe care le consideră a fi în conflict cu legislaţia europeană. Una dintre legi ar afecta independenţa autorităţii naţionale de protejare a datelor, iar cealaltă reduce vârsta de pensionare a judecătorilor şi notarilor de la 70 de ani la 62 de ani, ceea ce ar forţa retragerea a 10% dintre judecători şi a 25% dintre notari.

Orban: Ungaria este un "laborator" pentru transformarea economică a UE

La un eveniment public organizat la începutul acestei săptămâni la Bruxelles de grupul independent de experţi European Policy Centre, Orban şi-a descris ţara ca fiind un "laborator" pentru transformarea economică şi politică a UE. Prezentându-şi opiniile în privinţa crizei din Europa, premierul a subliniat că reformele implementate de Budapesta ar trebui să fie un exemplu de urmat pentru Uniune.

El s-a prezentat ca fiind "un promo­va­tor al proiectului european şi a spus că este îngrijorat de veştile din Franţa, unde forţele antieuropene au câştigat 30% din voturi în prima rundă a alegerilor pre­zi­denţiale, po­trivit euractiv.com. În mai mul­te discursuri, Orban a îndemnat Un­garia să "ignore Eu­ropa" şi să-l susţină în campania sa de a în­tări poziţia statului în sectoarele strategice.

La Bruxelles, premierul a explicat că principalul factor care influenţează deciziile liderilor europeni este teama de cum vor reacţiona pieţele. Unul dintre motivele pentru care Ungaria are nevoie de finan­ţare externă este tocmai faptul că moneda şi datoriile îi sunt atacate de speculatori.

Orban a menţionat că economia euro­peană este în declin din cauza datoriilor şi deficitelor bugetare prea mari, dar şi a îmbătrânirii populaţiei şi performanţelor slabe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO