CE aruncă prosopul şi permite Ungariei să intre în negocieri pentru noi ajutoare

Ziarul Financiar 26.04.2012

Ungaria a primit undă verde din partea Co­misiei Europene pentru începerea ne­go­cierilor privind primirea unui pachet de asistenţă financiară externă, după ce gu­ver­nul ungar condus de Viktor Orban a pre­zen­tat noi măsuri de majorare a venitu­ri­lor şi a promis că va reda independenţa băncii centrale.

De asemenea, Comisia, care a deschis în ianuarie mai multe proceduri de infringe­ment împotriva Ungariei, inclusiv în pri­vin­ţa limitării independenţei băncii cen­tra­le, a decis să retragă procedura referitoare la banca naţională.

"Să înceapă jocurile. Sunt veşti bune pen­tru Ungaria, CE aruncând în sfârşit proso­pul şi acceptând Ungaria în nego­cie­rile privind un nou împrumut UE-FMI", a afirmat Timothy Ash, analist la Royal Bank of Scotland, citat de portfolio.hu.

Budapesta a cerut sprijin financiar de la UE şi FMI în noiembrie anul trecut, dar cele două instituţii au refuzat să înceapă ne­go­cieri formale în vederea stabilirii con­diţiilor de asistenţă din cauza mai multor măsuri pe care Orban le-a introdus pentru a consolida controlul guvernului asupra eco­no­miei. UE susţinea că noile legi sub­mi­nea­ză in­de­pen­denţa băncii centrale şi sis­temul ju­de­că­toresc, afectând încrederea investi­torilor.

La o întâlnire cu preşedintele CE Jose Ma­nuel Barroso, Orban s-a angajat să mo­di­fice legislaţia privind banca centrală. Pre­mie­rul a promis, de asemenea, că se va im­plica în negocieri constructive în privinţa mai multor arii de îngrijorare referitoare la sistemul judecătoresc.

Autorităţile ungare s-au angajat, de ase­menea, să continue consultările cu Ban­ca Centrală Europeană în vederea găsirii unor rezolvări pentru problemele rămase deschise.

"UE este pregătită să intre în negocieri cu Ungaria pentru ajutorul cerut", a de­cla­rat purtătorul de cuvânt al CE Olivier Bailly.

CE va aduce însă Ungaria în faţa Curţii Europene de Justiţie din cauza a două legi pe care le consideră a fi în conflict cu legislaţia europeană. Una dintre legi ar afecta independenţa autorităţii naţionale de protejare a datelor, iar cealaltă reduce vârsta de pensionare a judecătorilor şi notarilor de la 70 de ani la 62 de ani, ceea ce ar forţa retragerea a 10% dintre judecători şi a 25% dintre notari.

Orban: Ungaria este un "laborator" pentru transformarea economică a UE

La un eveniment public organizat la începutul acestei săptămâni la Bruxelles de grupul independent de experţi European Policy Centre, Orban şi-a descris ţara ca fiind un "laborator" pentru transformarea economică şi politică a UE. Prezentându-şi opiniile în privinţa crizei din Europa, premierul a subliniat că reformele implementate de Budapesta ar trebui să fie un exemplu de urmat pentru Uniune.

El s-a prezentat ca fiind "un promo­va­tor al proiectului european şi a spus că este îngrijorat de veştile din Franţa, unde forţele antieuropene au câştigat 30% din voturi în prima rundă a alegerilor pre­zi­denţiale, po­trivit euractiv.com. În mai mul­te discursuri, Orban a îndemnat Un­garia să "ignore Eu­ropa" şi să-l susţină în campania sa de a în­tări poziţia statului în sectoarele strategice.

La Bruxelles, premierul a explicat că principalul factor care influenţează deciziile liderilor europeni este teama de cum vor reacţiona pieţele. Unul dintre motivele pentru care Ungaria are nevoie de finan­ţare externă este tocmai faptul că moneda şi datoriile îi sunt atacate de speculatori.

Orban a menţionat că economia euro­peană este în declin din cauza datoriilor şi deficitelor bugetare prea mari, dar şi a îmbătrânirii populaţiei şi performanţelor slabe.