Business Internaţional

Cat de importanti sunt studentii straini pentru economia SUA

26.11.2007, 21:38 13

De cele mai multe ori strainii care studiaza in colegiile si universitatile americane sunt vizibili pentru contributiile lor din domeniul cultural sau din cel stiintific, ignorandu-se aproape in totalitate faptul ca acestia reprezinta o forta economica impresionanta, scrie International Herald Tribune.
In anul universitar precedent, indica un raport al Institutului International pentru Educatie, contributia neta a studentilor straini la economia americana a fost de 14,5 miliarde de dolari (9,8 mld. euro), cu un miliard peste nivelul inregistrat in perioada anterioara. "Acestia nu reprezinta altceva decat straini care cumpara un produs american, Departamentul Comertului spunand ca educatia este cel de-al cincilea serviciu de export al SUA, aflandu-se chiar inaintea serviciilor medicale", a declarat Allan Goodman, presedintele institutului. "Studentii straini reprezinta un factor semnificativ in foarte multe orase americane", a adaugat el.
Numarul total al strainilor inscrisi in invatamantul superior american a urcat anul trecut cu 3%, pana la 582.984 de studenti, ajungand aproape de nivelul inregistrat in anul universitar 2001-2002, chiar inaintea evenimentelor din 11 septembrie 2001. Numarul nou-venitilor a urcat cu 10%, cresterea fiind foarte importanta avand in vedere ca acestia isi vor petrece urmatorii ani in Statele Unite.
In ansamblu, studentii straini au cheltuit peste 20 de miliarde de dolari (13,5 mld. euro) in anul universitar 2006-2007, jumatate din suma fiind destinata taxelor de scolarizare. Conform raportului, majoritatea studentilor straini sunt finantati din fonduri provenite din tarile lor de origine, in mare parte, de la familie sau din burse. Mai putin de o treime dintre acestia primesc bani din surse americane, in principal din partea universitatilor la care au aplicat.
Contributia economica, care include taxele de scolarizare, dar si alte cheltuieli precum cele pentru cazare, hrana, carti etc., a inregistrat un avant semnificativ anul trecut, in principal datorita cresterii nivelului taxelor, dar si a numarului de studenti care aplica pentru programe reduse, care necesita o perioada de scolarizare mai scurta, spune Goodman.
Ani la rand, India si China au trimis o mare parte din studentii straini din Statele Unite, anul trecut numarul celor proveniti din aceste zone ajungand la mai mult de un sfert din studentii non-americani. Mai mult, datorita cererii ridicate pentru studii superioare din aceste tari, expertii se asteapta ca numarul studentilor straini sa isi continue ascensiunea.
"In afara de apa, cel mai mare neajuns al lumii contemporane este lipsa educatiei superioare, iar in acest sens exista o singura tara care are capacitatea de a absorbi un numar mult mai mare de studenti: Statele Unite", spune Goodman. "Din cei 580.000 de studenti straini, aproape jumatate se afla in doar 150 de universitati. Insa, noi avem peste 4.000 de institutii de invatamant superior acreditate, ceea ce ne confera un avantaj fata de tarile cu 30, 80 sau 200 de universitati", a adaugat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO