Business Internaţional

Castigurile firmelor vor creste abia spre sfarsitul anului

05.01.2009, 16:39 13

Castigurile companiilor vor continua sa scada in prima jumatate a acestui an pe fondul primelor recesiuni simultane din Statele Unite, Japonia si Europa, de la cel de-al Doilea Razboi Mondial, scrie Bloomberg.

Castigurile companiilor incluse in cadrul indicelui Standard & Poor's se vor afla probabil in scadere in primul semestru, marcand astfel opt trimestre consecutive de scaderi. In Europa si Asia, perspectivele ar putea fi chiar mai sumbre in conditiile in care recesiunea duce la o scadere a cererii de bunuri de retail si exporturi. Castigurile nu vor inregistra o redresare pana la sfarsitul anului 2009, arata Bruce McCain, strateg in cadrul Key Private Bank. "Piata se va redresa mai intai, apoi economia si de-abia dupa aceea castigurile", a declarat McCain.
Companiile se confrunta cu o cerere in declin si un flux de lichiditati in scadere dupa ce bancile au inasprit conditiile de creditare pentru a face fata pierderilor de miliarde de dolari suferite in urma colapsului sectorului imobiliar. Banca centrala americana si-a redus rata de referinta la 0%, iar guvernele din intreaga lume au preluat participatii in cadrul bancilor si companiilor pentru a preintampina prabusirea sistemului financiar global.
"Varful din punctul de vedere al castigurilor a fost atins in 2007, iar in 2009 vom asista la o continua deteriorare", a declarat Diane Garnick din cadrul Invesco. Estimarile analistilor privitoare la castiguri "sunt inca mult prea optimiste".
In Statele Unite, profitul companiilor din cadrul S&P 500 va scadea cu 11% in primul trimestru, urmand sa coboare cu 6,2% in urmatoarele trei luni, conform datelor Bloomberg. Castigurile ar urma sa se imbunatateasca in semestrul doi pe fondul redresarii sectorului financiar. In timp ce profiturile vor creste cu 4,3% pe intregul an 2009 in Statele Unite, castigurile din Europa sunt asteptate sa scada pe ansamblul anului, iar analistii se asteapta la rapoarte din ce in ce mai slabe din Asia.
In SUA, cea mai insemnata scadere, estimata la 29%, va fi inregistrata de industria energetica, in timp ce retailerii vor avea un declin de 20%. In ceea ce priveste companiile financiare, in 2009 vom asista la noi transformari radicale, "firmele schimbandu-si in mod fundamental modelul de business", arata David Burg, din cadrul Alpine Woods Capital Investors.
In Europa, profiturile companiilor incluse in indicele Dow Jones Stoxx 600 ar putea scadea cu mai putin de 1% in 2009, fata de declinul de 17% din 2008. Companiile din sectorul petrolier si al gazelor este de asteptat sa inregistreze cele mai pronuntate scaderi.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO