Business Internaţional

Cartierul londonez Canary Wharf, in asteptarea cumparatorului potrivit

12.11.2003, 00:00 12

Compania imobiliara britanica Canary Wharf a respins ieri o oferta a companiei imobiliare canadiene Brascan, si a declarat ca s-ar putea ca nici oferta inaintata de consortiul condus de banca Morgan Stanley sa nu fie acceptata. Reprezentantii companiei londoneze au declarat ca pretul propus de Brascan a fost prea mic.
Gasirea unui cumparator potrivit devine din ce in ce mai indoielnica, mai ales ca reprezentantii companiei si-au exprimat ingrijorarea asupra ofertei depuse de consortiul condus de banca de investitii Morgan Stanley, de 255 pence pe actiune. "Avand in vedere interesele actionarilor, aceasta oferta nu va furniza destula siguranta, desi negocierile continua", se spune intr-o declaratie a Canary Wharf. Morgan Stanley a evaluat actiunile Canary Wharf la numai 35 pence, iar unii analisti si investitori sunt ingrijorati ca actiunile ar putea valora chiar mai putin de atat.
Directorii independenti ai Canary Wharf au afirmat ca vor recomanda incheierea unei tranzactii in momentul in care "actionarii vor obtine o valoare mai mare de pragul de 255 pence".
Paul Reichmann, fondatorul si presedintele Canary Wharf, si printul saudit Alwaleed bin Talal au discutat o singura data problema unei eventuale oferte, care ar putea fi inaintata in cazul in care alti pretendenti nu ofera mai mult de 300-310 pence pe actiune. O sursa apropiata negocierilor a declarat: "Au existat cateva mici conversatii pe aceasta tema, dar pana la finalizarea unei tranzactii mai e mult".
Printul saudit a anuntat, luni, ca negociaza din nou preluarea Canary Wharf Group, compania britanica de servicii imobiliare care a adus o portiune din Manhattan intr-o zona parasita din Londra.
De asemenea, Alwaleed a mai declarat cotidianului kuweitian Al-Rai al-Aam ca participa la negocierile cu Le Meridien, aceasta fiind probabil prima data cand printul confirma informatiile de presa potrivit carora ar discuta cu grupul hotelier britanic despre o infuzie de capital care sa salveze Le Meridien de la colapsul financiar.
"In prezent, negociez incheierea a sapte acorduri si proiecte diferite cu mari investitori globali. De exemplu, negociez achizitia Le Meridien impreuna cu Fairmont, negociez din nou cumpararea Canary Wharf si, de asemenea, discut cu una dintre cele mai mari companii americane colaborarea la investitii in Africa", a afirmat Alwaleed.
La inceputul lunii noiembrie, Canary Wharf a anuntat ca intentioneaza sa inceapa negocieri in exclusivitate cu un consortiu condus de banca americana Morgan Stanley, cu scopul de a recomanda oferta de preluare de 1,5 miliarde de lire sterline a acestuia.
Alwaleed nu a precizat daca face parte dintr-un consortiu. Pe de alta parte, miliardarul saudit, care este si al doilea mare actionar la Euro Disney, si-a exprimat optimismul in legatura cu viitorul parcului tematic din Paris, care a acumulat datorii masive. "Nu sunt grabit. Voi astepta. Sunt un investitor pe termen foarte lung", a declarat el cotidianului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO