Business Internaţional

Cartierul londonez Canary Wharf este in atentia Morgan Stanley

10.06.2003, 00:00 25

Un fond de investitii imobiliare administrat de Morgan Stanley a lansat o oferta de achizitionare a grupului imobiliar londonez Canary Wharf Group Plc., ale carui imobile cu spatii de birouri au contribuit la crearea unui nou district financiar in anii '90.
Propunerea a fost facuta in numele investitorilor al caror consultant este Morgan Stanley, a anuntat compania, fara a oferi detalii suplimentare. Din 1993, fondurile imobiliare consiliate de Morgan Stanely, a doua mare companie de valori mobiliare din lume, au achizitionat active cu o valoare de peste 23 miliarde de dolari in intreaga lume, incluzand active de peste 12 miliarde de dolari in Europa, conform site-ului web al companiei.
"Acest fond este destul de activ in Europa si poate absorbi Canary Wharf," a declarat Alan Patterson, analist in cadrul HSBC Holdings Plc.
Valoarea actiunilor Canary Wharf a crescut cu 46% la finele saptamanii trecute, valoarea de piata a companiei atingand 1,5 miliarde de lire sterline, dupa ce compania a anuntat ca a format un comitet care va analiza orice oferta de preluare.
Fondatorul Canary Wharf, Paul Reichmann, in varsta de 72 de ani, a revitalizat proprietatea de pe raul Tamisa dupa ce aceasta a fost preluata de creditor, in 1992. Astfel, proprietatea, ce include 18 cladiri cu birouri si un shopping mall, si-a atras clienti oferind chirii mai mici decat in alte parti ale Londrei, cat si cladiri moderne elaborate de arhitecti cum ar fi Norman Foster.
In ultimii doi ani, actiunile Canary Wharf au scazut cu 41% dupa ce unii clienti cum ar fi Citigroup Inc. si Credit Suisse First Boston au anuntat ca au nevoie de spatiu mai putin ca urmare a disponibilizarilor efectuate. Directorul executiv al Canary Wharf, George Iacobescu, declarase in luna martie ca se asteapta ca rata spatiului neocupat sa se dubleze pana la aproape 11% pana la sfarsitul anului 2004. Iacobescu este de origine romana.
Valoarea neta a activelor Canary Wharf a scazut cu 19%  pana la 551 pence pe actiune in ultimele sase saptamani ale anului trecut.
Sir Martin Jacomb, fost presedinte al companiei britanice de asigurari Prudential Plc si membru al comitetului director al Canary Wharf din 1999, va prezida comitetul care va revizui ofertele. Discutiile se afla intr-o faza preliminara, a anuntat compania. Canary Wharf a angajat firmele de consultanta Lazard LLC si Cazenove Groyup Plc.
Reichmann a transformat compania Olympia & York Development Ltd. cu sediul in Toronto in cea mai mare companie imobiliara din lume, a carei valoare a fost estimata la 9 miliarde de dolari de catre revista Forbes in 1990. Compania a fost serios afectata de recesiunea ce a caracterizat prima parte a anilor '90. Canary Wharf a intrat sub administratia creditorilor in 1992.
In 1995, creditorii au vandut compania lui Reichmann si unor investitori printre care s-au numarat printul saudit Alwaleed bin Talal, Michael F. Price, fost presedinte al Franklin Mutual Advisers, si Laurence Tisch, director executiv al CNA Financial Corp.
Reichmann si familia sa detineau peste 7% din Canary Wharf in iunie 2002, conform unui raport al companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO