Business Internaţional

Carlos Ghosn: Rusia va depasi Germania la vanzari auto

03.03.2008, 13:38 18

Recesiunea de pe piata auto din America si costurile ridicate ale materiei prime preseaza marii producatori auto, dar problemele de pe pietele mature sunt estompate de cresterea rapida a celor emergente, scrie International Herald Tribune.
Directorul executiv al aliantei Renault-Nissan, Carlos Ghosn, a declarat ca "ne este foarte clar faptul ca in SUA este recesiune, cel putin pe piata auto", si a adaugat ca producatorii de automobile se confrunta cu preturi ridicate la minereul de fier, metale pretioase, aluminiu si alte materiale.
"Toate aceste lucruri reprezinta un risc pentru industrie", a spus directorul Nissan. Ghosn a mai declarat ca producatorii de autovehicule de pe glob trebuie sa-si indrepte atentia care pietele emergente, in conditiile in care dezvoltarea economica din tari ca Rusia, China, India si Brazilia va fi un factor cheie pentru industrie in anii urmatori. "Niciun producator auto nu poate ignora aceste piete", a spus el.
Ghosn este de parere ca economia pietelor dezvoltate, ca SUA si Japonia, au stagnat in ultimii patru ani, si nici previziunile pentru anul in curs nu sunt foarte bune.
Rusia a avut o crestere a pietei auto de 25% anul trecut, la fel ca Brazilia. Piata din China a crescut cu 23,4%, iar cea a Indiei cu 20%.
Ghosn a estimat ca Rusia va depasi Germania si va deveni cea mai mare piata auto din Europa in urmatorii doi ani. "Nimeni nu poate ignora Rusia", a afirmat Ghosn.
Renault a cumparat 25% din actiunile producatorului auto rus Avtovaz, devenind astfel partener strategic al acestei companii.
Ghosn este presedinte si director executiv al companiei japoneze Nissan Motor si, in acelasi timp, al companiei franceze Renault, care detine 44% din actiunile Nissan. Ghosn si-a exprimat insa optimismul in privinta unei schimbari a situatiei actuale.
"Nu cred ca situatia actuala va dura la nesfarsit, nu vom mai fi in recesiune multa vreme. Intr-o zi, piata auto din SUA va creste din nou", a spus Ghosn.
Pe piata de automobile si camioane din America s-au vandut 16,1 milioane de autovehicule in 2007, comparativ cu 16,6 milioane de unitati in anul precedent. A fost cea mai slaba performanta a pietei americane din 1998 incoace. Evolutia sub asteptari a fost cauzata de cresterea pretului petrolului si scaderea valorii locuintelor. Economistii si analistii estimeaza ca scaderea va continua si anul acesta.
Ghosn a mai spus ca pretul materiei prime, care de patru ani se afla in continua crestere, va trebui sa scada. "Va exista un moment in care, din multe motive, acest lucru va inceta", a adaugat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO