Business Internaţional

Cariera incredibilă a lui Aurelio de Laurentiis un producător italian de film care în 2004, în timp ce turna un film cu Gwyneth Paltrow, Jude Low şi Angelina Jolie, a cumpărat celebrul club de fotbal italian Napoli, aflat în faliment

Renumitul regizor de film Aurelio De Laurentiis a cumpărat clubul italian de fotbal Napoli în 2004.

Renumitul regizor de film Aurelio De Laurentiis a cumpărat clubul italian de fotbal Napoli în 2004.

Autor: Catalina Apostoiu

07.05.2023, 21:52 8929

După 33 de ani, Napoli a de­ve­nit din nou campioană a Italiei, pentru a treia oară în istorie. Proprietarul Napoli, Aurelio De Laurentiis, a a­nun­ţat că câştigarea acestui titlu este doar în­ceputul pentru clublul pe care l-a scos din faliment şi l-a readus în top.

Aurelio De Laurentiis, născut pe 24 mai 1949, este un regizor de film italian. Acesta deţine, pe lângă clubul de fotbal Napoli, compania de producţie de filme Filmauro. De Laurentiis este nepotul regizorului de film Dino De Laurentiis.

Acesta a făcut parte din boardul de directori al Na­tional Italian American Foundation. În 1995, a fost membru al ju­riului la cel de-al 19-lea fes­tival de film internaţional din Moscova.

În cariera sa din lumea filmului, Aurelio De Lauren­tiis a produs şi distribuit peste 400 de filme regizate de nume ca Mario Monicelli, Carlo Verdone, Ettore Scola, Ridley Scott, Luc Besson, David Lynch şi mulţi alţii.

În tinereţe, Aurelio a studiat pentru a deveni director de film şi a produs primul său film la vârsta de 20 de ani. În anii ’50, acesta i s-a alăturat regizorului de film Carlo Ponto pentru a pune bazele companiei de producţie Ponti-De Laurentiis. Compania a produs filmele câştigătoare de Oscar La Strada (1954) şi Nights of Cabiria (1957). Aurelio a creat propriul studio de film, Dinocitta, în anii ’60, dar s-a mutat în Statele Unite la începutul anilor ’70 după eşecul Dinocitta.

Potrivit celebritynetworth.com, averea sa se ridică în prezent la 50 mili­oane de dolari.

De Laurentiis este ultimul dintr-o serie de importanţi producători italieni care finanţează cluburi italiene de fotbal, ca Vittorio Cecchi Gori (devenit preşedinte al Fiorentina când aceasta a intrat în faliment în 2002) şi Silvio Berlusconi, proprietar al AC Milan.

De Laurentiis a preluat controlul Napoli în 2004 şi de atunci acesta l-a transformat într-una din cele mai bune echipe din Italia, menţinând în acelaşi timp finanţele clubului într-o formă decentă. Când De Laurentiis a cumpărat echipa, Napoli juca în divizia a treia. În doar trei ani, acesta a reuşit să o readucă în prima divizie, iar în 27 de luni (mai puţin de 1.000 de zile), echipa a ajuns în competiţiile europene.

Napoli este singura echipă care a jucat în ultimii şase ani consecutivi în competiţiile europene. Graţie eforturilor lui De Laurentiis, Napoli a devenit parte a topului celor mai im­portante 30 de cluburi de fotbal din lume.

„Acesta este doar începutul“, a declarat De Laurentiis după ce Napoli a devenit din nou campioană a Italiei, adăugând că acum caută gloria europeană. După ce Napoli a in­trat în faliment în 2004, De Laurentiis a achi­ziţionat clubul cu ambiţia de a-l readuce în top, asigurându-i în acelaşi timp stabilitatea finan­ciară. După două promoţii în decurs de trei ani, Napoli a revenit în Seria A.

Potrivit postsen.com, în momentul în care a achiziţionat clubul în 2004, Aurelio de Lau­rentiis a realizat că în schimbul a 37 de milioane de euro va primi doar un nume şi o emblemă.

„E foarte amuzant. În timp ce mă aflam în Los Angeles pentru a turna un film cu Gwyneth Paltrow, Jude Law şi Angelina Jolie, am descoperit că echipa Napoli era falită şi că nu exista nicio licitaţie. Am făcut o ofertă de 37 de milioane de euro, dar am cumpărat doar un nume“.

Când am întrebat unde sunt jucătorii şi baza, mi s-a spus că nu există, adaugă De Laurentiis. Mi s-a mai spus că echipa va începe din liga a treia. „Aşa mi-am început aventura în sudul Italiei“.

Aurelio De Laurentiis spune că deţinerea clubului de fotbal a fost pentru el o importantă lecţie de viaţă.

„Este o jucărie care aparţine familiei De Laurentiis şi până ne vom sătura de ea nu avem niciun motiv să o vindem“.

Aurelio, în vârstă de 73 de ani, susţine că a respins o ofertă masivă din partea Arabiei Saudite pentru vânzarea clubului.

„Sunt de origine napoletană, sunt mulţumit de Napoli şi nu vreau să fiu deranjat de astfel de oferte. Un fond arab mi-a oferit 2,5 milioane de euro anul trecut, dar am refuzat. Nici nu-mi pasă cât valorează Napoli, este jucăria familiei şi nu mă gândesc deloc să-l vând. De asemenea, pentru că nu ştiu ce aş face mai apoi. Ce să fac, să-mi cumpăr un club din Premier League?“

 
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO