Business Internaţional

Care sunt cei mai mari investitori occidentali din Europa Centrală şi de Est

Autor: Cristina Roşca

09.09.2010, 23:59 54

Între timp a izbucnit criza economică şi lucrurile au luat oaltă turnură. Economiile est-europene au intrat în declin şi odatăcu ele şi veniturile investitorilor străini. Se poate observaastfel o scădere a afacerilor în 2009 versus 2008, deşi ambii aniau fost ani de criză.

Declin, declin şi iar declin
Acest lucru este evident cu atât mai mult dacă analizăm poziţiacelui mai mare producător de oţel, ArcelorMittal, ale căruivenituri au scăzut cu 45,4% anul trecut faţă de cel anterior,conform studiului privind cele mai mari companii din Est realizatde compania de audit Deloitte.
Grupul a obţinut de pe pieţele din Est venituri de doar 6,933miliarde de euro în 2009, faţă de 12,709 miliarde de euro în anulprecedent. Această evoluţie a condus la o schimbare a ierarhiei,astfel Ar­celorMittal a pierdut patru poziţii, până pe loculopt.
Nici cei trei mari - Volkswagen, E.ON şi Metro - nu stau mai bine,fiecare dintre ei anunţând scăderi de peste 20% la capitolulvenituri. Pe podium însă nu se observă modificări de poziţii.
Volkswagen, care deţine grupul ceh Skoda, rămâne cel mai importantinvestitor din regiune, însă veniturile grupului au scăzut cu24,9%, de la peste 22,5 mld. euro în 2008 la puţin sub 17miliarde.
Tot o evoluţie negativă a suferit şi celălalt producător auto dintop, Renault, proprietarul Dacia.
De această dată însă declinul a fost mai puţin abrupt, de 1,4%.Această evoluţie ilustrează faptul că piaţa auto a avut foarte multde suferit din cauza crizei financiare mondiale.
În cazul producătorului francez Re­nault impactul nu a fost la felde puternic da­torită programelor de reînnoire a parcului auto.Foarte mulţi occidentali au renunţat astfel la maşinile lor vechişi s-au orientat spre modelele low-cost ale Dacia.

Şi câştigătorii sunt?
Criza financiară şi-a spus cuvântul şi în sectorul energetic, însădin alte motive. Astfel, companii precum E.ON, OMV sau RWE ausuferit un declin al vânzărilor în principal din cauza monedelorlocale slabe, care s-au depreciat în raport cu euro.
Dintre cei 25 cei mai mari investitori străini doar patru au reuşitsă îşi majoreze ve­niturile în 2009. Dintre aceştia, doi aparţindo­­meniului IT. Samsung, cel mai mare pro­du­cător de televizoaredin lume, situat pe po­ziţia a şasea în top, a anunţat o creşterede 4,6% a veniturilor, până la puţin peste 7,2 mld. euro. LG, unuldintre cei mai mari pro­du­cători de telefoane mobile din lume, ain­trat în acest an în top 25, pe penultimul loc, după ceveniturile companiei au crescut cu 9,5%, până la aproape 2,5 mld.euro. Aceas­tă evoluţie se datorează în principal unor in­ves­tiţiide tip greenfield realizate de com­panie.
Ceilalţi doi câştigători sunt reţeaua ger­ma­nă de hipermarketuricu discount Kauf­land şi grupul german de comerţ REWE, operatorulmagazinelor de discount Penny Mar­ket/Penny Market XXL înRomânia.

Cei mai mari investitori din România

n Dintre cei mai mari 25 de investitori din Europa Centrală şide Est, circa jumătate sunt prezenţi şi în România.
n Două dintre companiile aflate în top trei după veniturileobţinute în 2009 - E.ON şi Metro - au investiţii pe piaţalocală.
n Cei mai mari investitori străini din România după cifra deafaceri din 2009 sunt: Erste prin BCR (17,48 mld. lei), GroupSociété Générale prin BRD (16,48 mld. lei), OMV prin OMV Petrom(12,84 mld. lei), Renault prin Automobile Dacia (9 mld. lei) şiPiraeus prin Piraeus Bank (8,42 mld. lei).
n Cu execepţia Tesco, cel mai mare
lanţ de supermaketuri din Marea Britanie, toţi ceilalţi marijucători - Metro, Kaufland, REWE şi Carrefour - de pe
acest segment sunt prezenţi în
România.
n Alte nume importante sunt din domeniul telecomunicaţiilor -Deutsche Telekom şi France Telecom.
n Alte domenii unde România a reuşit să atragă investitori suntpetrolier (OMV şi Lukoil), producţie echipamente telecom (Nokia) şiauto (Renault).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO