Business Internaţional

Care este diferenta dintre criza financiara de acum si cele din anii '90

Care este diferenta dintre criza financiara de acum si cele din anii '90

Bancile au fost personajele negative pe bursa, in a doua jumatate a anului trecut, unele dintre ele pierzand si pana la 50% din capitalizare

21.01.2008, 21:37 58

De la inceputul crizei sectorului financiar, actiunile bancilor europene au inregistrat pierderi de aproximativ 25%, iar cei mai multi dintre investitori isi indreapta atentia catre evolutiile bursiere anterioare, pentru a vedea daca bursa a atins pragul minim si daca in continuare aceasta va incepe sa creasca, scrie International Herald Tribune.
Unii analisti sunt de parere ca bancile europene au inregistrat deja cele mai mari pierderi posibile, daca nu chiar tot ce aveau de pierdut, si de acum inainte vor continua sa creasca. Altii sunt de parere ca scaderea bursiera a bancilor din Europa este cauzata de pesimismul creat de criza creditelor, acest lucru facand ca estimarea exacta a unui prag de scadere maxima sa fie aproape imposibila.
"Vor mai veni si alte vesti proaste, iar acest lucru se va vedea in evolutia preturilor, care vor scadea in continuare, cu atat mai mult cu cat activitatea bursiera este guvernata in momentul de fata de sentimente si exagerari", a declarat Dirk Becker, analist al Landesbanki Kepler din Frankfurt.
"Scaderea bursiera practic nu are limita, nu exista niciun prag minim de care bursele sa se loveasca atata timp cat acestea nu sunt guvernate de reguli economice, ci de sentimente", a adaugat el.
Odata ce investitorii au realizat gradul de expunere al bancilor fata de instrumentele financiare garantate cu credite ipotecare riscante, acestia s-au grabit sa vanda masiv actiuni sau, in cel mai fericit caz, le-au pastrat in incercarea de a aprecia pretul acestora. Acum acestia inca mai asteapta cresterea actiunilor bancare, chiar si dupa ce unele dintre cele mai mari banci din lume, precum UBS, Citigroup sau Morgan Stanley, au inregistrat pierderi ce se ridica la peste 100 de miliarde de dolari.
Pesimismul exagerat de pe bursa face extrem de dificila aprecierea exacta a evolutiei viitoare a burselor, in cazul in care bancile vor anunta in continuare pierderi sau daca criza creditelor ipotecare subprime se va rasfrange si asupra altor categorii de credite, precum creditele comerciale.
Cei mai optimisti sunt de parere insa ca investitorii au inceput deja sa ia in calcul aparitia unei eventuale recesiuni economice, in special cei din Statele Unite, iar acest lucru se va reflecta cel mai bine in evolutiile bursiere.
Intr-un studiu recent al bancii Dresdner Kleinwort se arata ca, in mare, bancile au intampinat cea mai mare parte a problemelor de care se puteau lovi, iar acum se pregatesc pentru o potentiala recesiune economica.
Ian Harnett, analist al firmei Absolute Strategy din Londra, este de aceasi parere si asociaza aceasta criza cu cea din 1990, dupa ce din cauza colapsului pietei obligatiunilor cu grad ridicat de risc de la sfarsitul anilor '80 sectorul ipotecar s-a prabusit.
"Colapsul pietei obligatiunilor cu grad ridicat de risc din anii '90 este asemanator cu cel al pietei creditelor de acum", a apreciat Harnett. El este unul dintre specialistii care sfatuiesc investitorii sa achizitioneze actiuni in cadrul bancilor europene. "In aceasta perioada exista cele mai mari posibilitati de achizitii in domeniile in care in mod traditional exista supracerere", a adaugat el.
Alti specialisti sunt de parere ca evolutia viitoare a bursei poate fi regasita in trecut, respectiv in evolutia bursiera care a urmat dupa cele doua mari crize din istoria financiara recenta: caderea economica a tarilor din Asia de Sud-Est din 1998, care s-a extins pana in Rusia si Brazilia, si respectiv criza prabusirii actiunilor companiilor de internet din perioada 2000-2001.
In studiul celor de la Dresdner Kleinwort se arata ca nu criza din 2007 este cea mai grava criza bancara din istoria financiara recenta. Corectiile bursiere in urma celorlalte doua crize a fost de 45%, respectiv de 51%. Cu toate acestea, Derek Chambers, analist al firmei de cercetare Standard & Poor's, atrage atentia asupra raportarii situatiei curente la cele din trecut. "Poti intalni unele evolutii similare, insa nu poti sa ai pretentia sa se intample intocmai ca in trecut", a decalrat Chambers.
Simon Maugham, specialist in cadrul firmei de consultanta financiara MF Global, este de parere ca daca Statele Unite si Europa vor inregistra o incetinire a cresterii economice, acest lucru va duce la o scadere si mai mare pe bursa a bancilor.
"Bancile din Europa au trecut relativ cu bine peste criza creditelor ipotecare subprime, insa in ultima perioada se intrevede o si mai mare problema, si anume incetinirea cresterii economic", a declarat Maugham. "Bancile ar mai putea suporta in continuare o scadere chiar si de 20% a actiunilor", a incheiat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO