Business Internaţional

Candidatura lui Trichet la sefia BCE amenintata de pacatele trecutului

07.01.2003, 00:00 10

Guvernatorul Bancii Nationale a Frantei Jean-Claude Trichet a aparut ieri in fata tribunalului pentru acuzatii de contabilitate frauduloasa, intr-un proces care va fi decisiv pentru candidatura lui Trichet ca succesor a lui Wim Duisenberg in fruntre Bancii Centrale Europene (BCE).
Daca va fi gasit vinovat Trichet poate sa fie condamnat la cinci ani de inchisoare si o amenda de pana la 375.000 de euro. Bancherul in varsta de 60 de ani a fost nominalizat de catre presedintele Frantei Jacques Chirac pentru postul de presedinte al BCE dupa ce leaderii Uniunii Europene au fost de acord sa scurteze mandatul de opt ani al presedintelui fondator pentru a face loc pentru un francez.
"Cariera lui Trichet este in cumpana", a declarat Henri Thimel, care participa la administrarea a 50 miliarde euro la Banque Populaire Asset Management din Paris. "Daca exista o cat de mica ambiguitate in desfasurarea procesului, Duisenberg nu va fi ianlocuit de catre cineva cu reputatia patata", a completat Thimel.
Trichet este acuzat ca a participat la eludarea adevaratelor pierderi inregistrate de banca CrA©dit Lyonnais, la acea vreme aflata in proprietatea statului, acum zece ani de zile, cand el ocupa postul de director al trezoreriei la ministerul de finante francez.
Trichet, care continua sa fie guvernatorul bancii centrale a Frantei, a respins acuzatiile si a refuzat in mod repetat sa raspunda la intrebarile din partea reporterilor pe marginea procesului.
Acuzatiile in cazul CrA©dit Lyonnais dateaza de la inceputul anilor '90 cand banca, in calitate de intreprindere aflata in proprietatea statului inregistra pierderi imense cauzate in principal de investitii in proprietati. Statul francez a fost nevoit sa intervina pentru salvarea celei mai mari banci franceze de la acel moment, care avea datorii de 20 miliarde dolari iar in 1999 CrA©dit Lyonnais a fost privatizata.
Insa magistratul insarcinat cu aceasta ancheta Philippe Courroye este de parere ca in 1992 conturi si provizioane menite sa acopere investitiile riscante au fost in mod deliberat subestimate. Astfel banca nu putea fi acuzata ca a incalcat legile europene cu privire la nivelul minim al rezervelor.
Alaturi de Trichet mai sunt acuzati si fostul presedinte al CrA©dit Lyonnais Jean-Yves Haberer si fostul guvernator al bancii centrale a Frantei Jacques de Larosiere.
Duisenberg, care planuieste sa iasa la pensie cand va implini 68 de ani in luna iulie, a declarat intr-un interviu pentru televiziunea daneza ca nu-si va parasi postul pana cand nu este numit un succesor. Oricine ii va urma va fi francez, a declarat presedintele Bancii Centrale Europene.
Trichet este vazut ca unul din cei mai straluciti bancheri din cadrul bancilor centrale. In 1998, el a fost foarte aproape de a fi numit in fruntea BCE cand guvernul german a refuzat sa accepte un bancher francez la carma economiei europene si a insistat pentru o alegere neutra si anume danezul Duisenberg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO