Business Internaţional

Cand tevile de tun nu sunt suficiente

07.01.2003, 00:00 18

Sheffield Forgemasters, compania care a fabricat tevile tunurilor folosite de irakieni catre sfarsitul anilor '80, a lansat un avertisment legat de pericolul intrarii in faliment pe masura ce conditiile economice dificile afecteaza industriile producatoare din Marea Britanie.
Directorii companiei au fost absolviti de orice vina in cadrul anchetei lansate ca urmare a izbucnirii uriasului scandal din 1990, cand s-a descoperit ca mai multe firme britanice fabricau componente pentru armele destinate a fi exportate in Irak, cu cateva luni inainte de declansarea atacului asupra Kuweitului.
Sheffield Forgemasters a fost achizitionata de compania americana din domeniul ingineriei Atchison Casting Corp in 1998. Din acel moment, au fost efectuate investitii in valoare de 64 milioane de dolari (39 milioane de lire sterline) destinate imbunatatirii tehnologiei si echipamentelor. Catre sfarsitul anului trecut, Atchison avertiza, in cadrul unor documente depuse Comisiei de reglementare a tranzactiilor bursiere si valorilor mobiliare, ca Sheffield Forgemasters nu respectase termenii legati de plata datoriilor si ca in cazul in care creditorii acesteia nu o vor sustine, aceasta ar putea intra in proceduri de lichidare in Marea Britanie.
Totusi, Hugh Aiken, director executiv al Atchison, a sustinut ca situatia este stabila si ca spera in sprijinul creditorilor. Acesta a mai declarat ca toate companiile britanice din sectorul productiei sunt afectate de cresterea lirei sterline, intampinand in acelasi timp dificultati in ceea ce priveste competitia cu tarile in curs de dezvoltare.
Aiken a adaugat ca exista probleme legate de costuri pentru ca tari cum ar fi China sau Romania platesc angajatilor salarii foarte mici si au un numar foarte redus de cerinte legate de siguranta sau mediu. "Platim probabil mai mult pe echipament de siguranta decat platesc ei pe salarii," a declarat acesta.
Sheffield Forgemasters are aproximativ 900 de angajati in Yorkshire si Scotia. Surse din interiorul companiei au declarat ca aceasta a crezut ca tevile exportate in Irak erau destinate sectorului petrolier.
Scandalul, care s-a intensificat in 1996, cand un raport critica implicarea guvernului in vanzarea de echipament de armament catre Irak, a contribuit la prabusirea ultimei administratii conservatoare din Marea Britanie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO