Business Internaţional

Cand statul se bate cu investitorii strategici

04.03.2003, 00:00 16

Mentinerea rolului de investitor strategic al grupului industrial american Pratt & Whitney in cadrul companiei rusesti Perm Motors (PMZ) a fost pusa sub semnul intrebarii, odata cu aparitia unei oferte, venita din partea holdingului de stat Gosincor, de cumparare a partii detinuta de investitorul strain. Perm Motors este una din cele mai mari firme din sectorul constructiei de motoare si aparate de zbor din Rusia.
Tranzactia ar putea pune in pericol cele 80 de milioane de dolari investite de Pratt & Whitney, precum si eforturile depuse pentru a restructura una din cele mai cunoscute firme industriale din Rusia, ce ar fi putut atrage dupa ea revigorarea intregului sector si ar fi putut genera castiguri din exporturi. Andrei Klishas, director general al Interros, firma de investitii controlata de Vladimir Potanin, declara ca spera ca Pratt &Whitney isi vor exercita pana la inceputul lunii aprilie optiunea de cumparare a celor 20 de procente detinute de acestia in cadrul PMZ, impiedicand vanzarea acestora catre Gosincor.
Pratt &Whitney si Interros au cumparat in 1990 pachete minoritare de  25 de procente plus o actiune in cadreul PMZ. Luna trecuta Gosincor a achizitionat partea detinuta de Interros in cadrul companiei surori a PMZ, Aviadvigatel, si intentioneaza sa actioneze la fel si in cazul PMZ.
Pratt & Whitney spera sa gaseasca un partener industrial dispus sa investeasca si sa ii sustina in strategia pe termen lung, ce include incercarea de a certifica pe piata din SUA motoarele produse de PMZ. In prezent, pietele externe sunt inchise pentru produsele PMZ, din cauza conditiilor dure privitoare la controlul calitatii, al poluarii si al zgomotului emis de motoare.
Gosincor este o companie controlata de stat ce detine participatii in cardul mai multor firme, investitii al caror viitor este nesigur datorita intrarii acesteia in lichidare si a transferarii activelor in custodia fondului proprietatii federale a statului rus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO