Business Internaţional

Cand computerele dau gres: 1.000 mld. $ sterse de pe NYSE in cateva minute

Cand computerele dau gres: 1.000 mld. $ sterse de pe NYSE in cateva minute
09.05.2010, 23:23 36

Evenimentele de joi au evidentiat ca pietele financiare suntvulnerabile in fata tehnologiei, deoarece acum sunt controlate desisteme informatice care decid singure ce tranzactii sa faca, faraa fi nevoie de interventia oamenilor.
In secolul vitezei, tehnologia a ajuns cuvantul de ordine, iaroamenii au fost inlocuiti de masini. Pietele financiare au fostprimele afectate de aceasta "schimbare la fata". Oamenii au ajunsdoar un element secundar pe aceasta scena unde calculatoarele suntacum "creierele" ce stau in spatele unor tranzactii ce valoreazamilioane sau chiar miliarde de euro, scrie Financial Times.
Sedintele bursiere nu mai au nimic in comun cu ceea ce filmele cusubiect financiar ne aratau. Acum totul se deruleaza cu ajutorulunor algoritmi si al unui software de trading. Oamenii care seintelegeau prin semne de nedescifrat pentru cei din afara sunt doaro veche amintire. Viteza, precizia si complexitatea sunt acumcuvintele ce definesc activitatea din domeniu.
Viteza de desfasurare a evenimentelor este alarmanta. Tehnologiaeste atat de sofisticata incat mii de comenzi pot fi trimise catre"motorul" unei burse, unde comenzile de buy (cumpara) si sell(vinde) sunt puse impreuna si sunt "gasite perechi", totul in maiputin de 300 microsecunde - de 1.000 de ori mai repede decatclipitul unui om.
Atmosfera din salile de tranzactii este similara celei dintr-unlaborator de matematica-informatica. Calculatoarele sunt actoriiprincipali care duc greul, iar oamenii fac figuratie.

Cat rau pot sa faca computerele?
La putin dupa ora 14:30, cand bursa de la New York fierbea deja dincauza problemelor din Grecia, este primit un ordin de vanzare aunui numar mare de actiuni Procter & Gamble. La doar catevaminute, bursa are o cadere abrupta, iar indicele bursier Dow Jonespierde 1.000 de puncte. Isi revine insa rapid.
Declinul subit a ridicat o serie de semne de intrebare si a expusinca o data slabiciunile sistemului care s-a schimbat mai mult inultimele doua decenii decat in ultimele doua secole. Majoritateatranzactiilor au loc la mare viteza intre doua computere si nuintre doi brokeri.
In ultimele doua decenii tranzactiile bursiere au evoluat de la oretea relativ transparenta de persoane care fac regulile pe piatasi care executa un numar limitat de ordine de cumparare si devanzare la un sistem computerizat aproape in totalitate, fragmentatintre mai multe zeci de jucatori.
Organismele de reglementare nu au abilitatea sa monitorizeze directmulti dintre acesti jucatori.
Traderii au afirmat ca reglementarile in domeniu nu au reusit satina pasul cu schimbarile ce s-au produs in sala detranzactionare.
"Nu exista niciun mecanism in sistemul actual care sa poata opri oeroare de la a ingropa o actiune", a spus Dan Mathisson, sefuldiviziei de trading electronic de la Credit Suisse. "Organismele dereglementare va trebui sa analizeze restrictionarea utilizarii deordine sau va trebui sa impuna unele puncte de verificare incircuit." Evenimentele de joi au "expus in mod evident puncteleslabe ale sistemului actual", a spus William O'Brien, directorexecutiv la Direct Edge, o bursa electronica. "Trebuie sa invatamdin aceasta experienta."

Sa invatam din greseli
Ce s-a intamplat joi nu a fost un eveniment unicat. Tot la New YorkStock Exchange, nu cu mult dupa ora pranzului in urma cu trei ani,a avut loc o inundatie cu sute de mii de mesaje cu "buy" (cumpara)si "sell" (vinde), mesaje care semnalau venirea de comenzi ce erauaproape simultan anulate.
Volumul de mesaje trimise era atat de mare incat traficul deinformatii ce veneau la NYSE de la sute de firme de trading aproapeca s-a blocat, actionand ca o piedica pentru 975 de actiuni ce auramas blocate pe tabela din sala de tranzactionare. Motivul a fostacela ca nu s-a reusit supravegherea unui "algoritm".
Algoritmii au devenit ceva comun in "lumea financiara", nu doar incazul tranzactiilor cu actiuni, ci si in cazul tranzactiilor cuderivative, precum optiuni si futures. In esenta programele desoftware decid cand, cum si unde se tranzactioneaza anumiteinstrumente financiare, fara a mai fi necesara interventiaoamenilor.
Cel mai pesimist scenariu pentru o bursa de valori, acela potrivitcaruia ar putea fi "lovita" de algoritmi ce actioneaza de o manieraaleatorie si care provoaca tulburari pentru sistemul financiar inansamblu, este considerat un pericol real pentru multi jucatori dinindustrie.

Ce s-a Intamplat joi

Bursele americane au experimentat joi un eveniment pentru carenu s-a gasit inca o explicatie logica. Ca o furtuna de vara, indecurs de cateva minute, indicele bursier Dow Jones pierde 1.000 depuncte - cel mai important declin intraday din istorie ca numar depuncte, insa isi revine la fel de rapid. Scaderea in procente afost de circa 9%. Ce s-a intamplat de fapt? Un ordin de vanzare aunui numar mare de actiuni Procter & Gamble a sosit la bursa.Ordinul de vanzare a fost trimis la New York Stock Exchange, unde aprovocat panica. Actiunile P&G, unele dintre cele mai stabilede pe piata, au pierdut brusc circa 35%. Nu este clar cum evolutiatitlurilor P&G a afectat celelalte titluri. Prabusireaactiunilor celor mai solide companii, asa-numitele "blue chip", atras dupa ea si indicele Dow Jones. Traderii cred ca scadereaputernica a titlurilor P&G a fost cauzata de o eroareinformatica. Programele de trading au ales titlurile P&Galeator si au determinat o reactie in lant. Mai mult de 250 decompanii au fost afectate, unele pierzand chiar 100% din valoarealor in cateva minute. Valoarea pierderilor temporare a fost de1.000 mld. dolari.

Saptamana neagra pe bursele europene siamericane

Bursele au avut o saptamana dificila dupa ce criza din Greciai-a pus pe jar pe investitori si din cauza problemelor aparute joila NYSE.
Bursele europene au postat cea mai ampla scadere din ultimele 18luni pe fondul temerilor ca liderii din regiune nu vor putea sagaseasca o solutie pentru criza datoriilor, scrie Bloomberg. Si inSUA bursele au incheiat saptamana pe rosu. Dow Jones a pierdut totce castigase in acest an si a incheiat saptamana in scadere cu5,7%.
Declinul fata de varful din aprilie a fost de 7,4%, nu departe depragul de 10% care marcheaza o "corectie a pietelor". Indiceleeuropean Dow Jones Stoxx Europe 600 s-a depreciat 8,8% saptamanatrecuta, pana la 237,18 puncte. Acesta a fost cel mai importantdeclin de dupa noiembrie 2008. Si in acest caz a fost anulatavansul din ultimul an, in conditiile in care toate cele 19 grupuriindustriale care alcatuiesc indicele au postat scaderi.
Fata de maximul atins pe 15 aprilie, indicele a pierdut 13%, pefondul temerilor ca pachetul financiar de 110 mld. euro menit sasalveze Grecia nu va fi suficient pentru a impiedica cele maiindatorate state europene sa intre in incapacitate de plata.
Indicii de referinta nationali s-au depreciat in toate cele 18piete vest-europene, in frunte cu IBEX 35 din Spania, care a scazut14%. Indicele britanic FTSE 100 a pierdut 7,8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO