Business Internaţional

Poate Europa scăpa de dependenţa de medicamente esenţiale din China şi India? Au planurile de relocare a producţiei acestora vreo logică?

Poate Europa scăpa de dependenţa de medicamente...

Autor: Catalina Apostoiu

09.05.2024, 00:05 152

Ulrike Holzgrabe crede că China nu ar avea nevoie de o bombă atomică pentru a da o lovitură fatală Europei. O simplă suspendare a li­vră­rilor de antibiotice ar fi suficientă, a de­clarat profesorul din cadrul Universi­tă­ţii Würzburg pentru Deutsche Welle. Uriaşa criză de măşti medicale în­registrată de Europa în timpul pan­demiei de coronavirus a scos la iveală vulnerabilitatea continentului în asi­gu­rarea unei aprovizionări constante cu produse medicale de bază.

De la pandemie, UE a încercat să identifice tipurile de medicamente pe care le poate obţine doar din afara blocului, în special din China. Holzgrabe spune că acest efort trebuie intensificat cu o bază de date.

Totuşi, exact de la crearea unei ast­fel de baze precise încep proble­mele, spune Jasmina Kirchhoff de la Institutul Economic German (IW). Informaţiile privitoare la fabricanţii de produse chimice şi alte ingredi­en­te sunt „secrete comerciale bine pă­zite“, potrivit expertului IW. Pentru produ­că­tori este vital să păstreze avan­tajele de piaţă secrete în faţa competitorilor, în special în sectorul genericelor. Pe lângă China, India este de asemenea un furnizor major de pro­duse farma.

Companiile farmaceutice euro­pene îşi au produsele fabricate în India, în timp ce 70% din ingredi­entele active de bază provin din China. Motivul este simplu: nicăieri în lume nu pot fi produse cantităţi atât de mari atât de ieftin.

Nu doar în producţie, ci şi în cer­cetare există dependenţă de alte ţări. Analizând numărul de studii iniţiate de companii farma, reiese că SUA sunt de departe lider mondial în cer­cetarea farma. China, la rândul său, nu vrea numai să fie în continuare fabrica industriei farma la nivel mondial, ci şi să devină un lider mondial în cercetare.

La nivelul întregului bloc euro­pean se încearcă revitalizarea pro­duc­ţiei farma, cândva dominantă în Europa. Potrivit unei analize ING, UE îşi poate acoperi în prezent un sfert din cererea proprie de medica­mente generice. Restul trebuie importate.

Tendinţa generală, determinată de o furtună perfectă de preocupări de ordin politic, sanitar şi al securităţii, este de reshoring al producţiei farma.

Ca parte a eforturilor de impulsionare a industriei farma locale, guvernul german a adoptat o strategie în decembrie 2023 în care sunt identificate trei domenii cheie care trebuie consolidate. În vara anului trecut, parlamentul german a adoptat legislaţie menită să încurajeze industria farma germană să-şi readucă producţia pe plan local sau cel puţin să nu o mai relocheze peste graniţe, cu preţuri mai mari la medicamente.

Şi Franţa a anunţat la rândul său anul trecut că-şi va aduce acasă producţia a aproximativ 50 de medicamente vitale pentru care depinde în prezent de importuri. Preşedintele Macron a anunţat alocarea a 160 milioane de euro pentru susţinerea a opt noi proiecte de producţie, potrivit Le Monde.

Totuşi, notează ING, reshoringul ar urma să fie costisitor în condiţiile în care costurile cu forţa de muncă sunt ridicate în Europa, sunt necesare construcţia de unităţi de producţie şi pregătirea angajaţilor. Reshoringul ar implica probabil de asemenea scumpirea genericelor.

Holzgrabe de la Universitatea Wulzburg subliniază că producătorii chinezi de medicamente beneficiază de asemenea de costuri mai scăzute cu forţa de muncă şi energia şi în plus nu sunt nevoiţi să respecte cerinţe de mediu la fel de stricte ca cele din Europa.

Noi reglementări au fost adoptate la nivel european, însă acestea nu schimbă un aspect vital: Europa nu poate concura cu piaţa asiatică la producţia de medicamente din punct de vedere al preţului. Atâta vreme cât China şi India vor continua să producă medicamente ieftin, piaţa mondială va rămâne dependentă de ele.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO