Cand computerele dau gres: 1.000 mld. $ sterse de pe NYSE in cateva minute

Autor: Cristina Roşca 09.05.2010

Caderea indicelui bursier Dow Jones in timpul sedintei de joi ramane inca un mister. La intrebarea cum a fost posibil sa se evapore 1.000 mld. dolari in doar cateva minute pentru ca apoi bursa sa creasca din nou, cel mai plauzibil raspuns este o eroare informatica.



Evenimentele de joi au evidentiat ca pietele financiare sunt vulnerabile in fata tehnologiei, deoarece acum sunt controlate de sisteme informatice care decid singure ce tranzactii sa faca, fara a fi nevoie de interventia oamenilor.
In secolul vitezei, tehnologia a ajuns cuvantul de ordine, iar oamenii au fost inlocuiti de masini. Pietele financiare au fost primele afectate de aceasta "schimbare la fata". Oamenii au ajuns doar un element secundar pe aceasta scena unde calculatoarele sunt acum "creierele" ce stau in spatele unor tranzactii ce valoreaza milioane sau chiar miliarde de euro, scrie Financial Times.
Sedintele bursiere nu mai au nimic in comun cu ceea ce filmele cu subiect financiar ne aratau. Acum totul se deruleaza cu ajutorul unor algoritmi si al unui software de trading. Oamenii care se intelegeau prin semne de nedescifrat pentru cei din afara sunt doar o veche amintire. Viteza, precizia si complexitatea sunt acum cuvintele ce definesc activitatea din domeniu.
Viteza de desfasurare a evenimentelor este alarmanta. Tehnologia este atat de sofisticata incat mii de comenzi pot fi trimise catre "motorul" unei burse, unde comenzile de buy (cumpara) si sell (vinde) sunt puse impreuna si sunt "gasite perechi", totul in mai putin de 300 microsecunde - de 1.000 de ori mai repede decat clipitul unui om.
Atmosfera din salile de tranzactii este similara celei dintr-un laborator de matematica-informatica. Calculatoarele sunt actorii principali care duc greul, iar oamenii fac figuratie.

Cat rau pot sa faca computerele?
La putin dupa ora 14:30, cand bursa de la New York fierbea deja din cauza problemelor din Grecia, este primit un ordin de vanzare a unui numar mare de actiuni Procter & Gamble. La doar cateva minute, bursa are o cadere abrupta, iar indicele bursier Dow Jones pierde 1.000 de puncte. Isi revine insa rapid.
Declinul subit a ridicat o serie de semne de intrebare si a expus inca o data slabiciunile sistemului care s-a schimbat mai mult in ultimele doua decenii decat in ultimele doua secole. Majoritatea tranzactiilor au loc la mare viteza intre doua computere si nu intre doi brokeri.
In ultimele doua decenii tranzactiile bursiere au evoluat de la o retea relativ transparenta de persoane care fac regulile pe piata si care executa un numar limitat de ordine de cumparare si de vanzare la un sistem computerizat aproape in totalitate, fragmentat intre mai multe zeci de jucatori.
Organismele de reglementare nu au abilitatea sa monitorizeze direct multi dintre acesti jucatori.
Traderii au afirmat ca reglementarile in domeniu nu au reusit sa tina pasul cu schimbarile ce s-au produs in sala de tranzactionare.
"Nu exista niciun mecanism in sistemul actual care sa poata opri o eroare de la a ingropa o actiune", a spus Dan Mathisson, seful diviziei de trading electronic de la Credit Suisse. "Organismele de reglementare va trebui sa analizeze restrictionarea utilizarii de ordine sau va trebui sa impuna unele puncte de verificare in circuit." Evenimentele de joi au "expus in mod evident punctele slabe ale sistemului actual", a spus William O'Brien, director executiv la Direct Edge, o bursa electronica. "Trebuie sa invatam din aceasta experienta."

Sa invatam din greseli
Ce s-a intamplat joi nu a fost un eveniment unicat. Tot la New York Stock Exchange, nu cu mult dupa ora pranzului in urma cu trei ani, a avut loc o inundatie cu sute de mii de mesaje cu "buy" (cumpara) si "sell" (vinde), mesaje care semnalau venirea de comenzi ce erau aproape simultan anulate.
Volumul de mesaje trimise era atat de mare incat traficul de informatii ce veneau la NYSE de la sute de firme de trading aproape ca s-a blocat, actionand ca o piedica pentru 975 de actiuni ce au ramas blocate pe tabela din sala de tranzactionare. Motivul a fost acela ca nu s-a reusit supravegherea unui "algoritm".
Algoritmii au devenit ceva comun in "lumea financiara", nu doar in cazul tranzactiilor cu actiuni, ci si in cazul tranzactiilor cu derivative, precum optiuni si futures. In esenta programele de software decid cand, cum si unde se tranzactioneaza anumite instrumente financiare, fara a mai fi necesara interventia oamenilor.
Cel mai pesimist scenariu pentru o bursa de valori, acela potrivit caruia ar putea fi "lovita" de algoritmi ce actioneaza de o maniera aleatorie si care provoaca tulburari pentru sistemul financiar in ansamblu, este considerat un pericol real pentru multi jucatori din industrie.

Ce s-a Intamplat joi

Bursele americane au experimentat joi un eveniment pentru care nu s-a gasit inca o explicatie logica. Ca o furtuna de vara, in decurs de cateva minute, indicele bursier Dow Jones pierde 1.000 de puncte - cel mai important declin intraday din istorie ca numar de puncte, insa isi revine la fel de rapid. Scaderea in procente a fost de circa 9%. Ce s-a intamplat de fapt? Un ordin de vanzare a unui numar mare de actiuni Procter & Gamble a sosit la bursa. Ordinul de vanzare a fost trimis la New York Stock Exchange, unde a provocat panica. Actiunile P&G, unele dintre cele mai stabile de pe piata, au pierdut brusc circa 35%. Nu este clar cum evolutia titlurilor P&G a afectat celelalte titluri. Prabusirea actiunilor celor mai solide companii, asa-numitele "blue chip", a tras dupa ea si indicele Dow Jones. Traderii cred ca scaderea puternica a titlurilor P&G a fost cauzata de o eroare informatica. Programele de trading au ales titlurile P&G aleator si au determinat o reactie in lant. Mai mult de 250 de companii au fost afectate, unele pierzand chiar 100% din valoarea lor in cateva minute. Valoarea pierderilor temporare a fost de 1.000 mld. dolari.

Saptamana neagra pe bursele europene si americane

Bursele au avut o saptamana dificila dupa ce criza din Grecia i-a pus pe jar pe investitori si din cauza problemelor aparute joi la NYSE.
Bursele europene au postat cea mai ampla scadere din ultimele 18 luni pe fondul temerilor ca liderii din regiune nu vor putea sa gaseasca o solutie pentru criza datoriilor, scrie Bloomberg. Si in SUA bursele au incheiat saptamana pe rosu. Dow Jones a pierdut tot ce castigase in acest an si a incheiat saptamana in scadere cu 5,7%.
Declinul fata de varful din aprilie a fost de 7,4%, nu departe de pragul de 10% care marcheaza o "corectie a pietelor". Indicele european Dow Jones Stoxx Europe 600 s-a depreciat 8,8% saptamana trecuta, pana la 237,18 puncte. Acesta a fost cel mai important declin de dupa noiembrie 2008. Si in acest caz a fost anulat avansul din ultimul an, in conditiile in care toate cele 19 grupuri industriale care alcatuiesc indicele au postat scaderi.
Fata de maximul atins pe 15 aprilie, indicele a pierdut 13%, pe fondul temerilor ca pachetul financiar de 110 mld. euro menit sa salveze Grecia nu va fi suficient pentru a impiedica cele mai indatorate state europene sa intre in incapacitate de plata.
Indicii de referinta nationali s-au depreciat in toate cele 18 piete vest-europene, in frunte cu IBEX 35 din Spania, care a scazut 14%. Indicele britanic FTSE 100 a pierdut 7,8%.