Business Internaţional

Cea mai amplă anchetă de pe piaţa interbancară mondială: una dintre băncile investigate recunoaşte manipularea indicelui Libor

Cea mai amplă anchetă de pe piaţa interbancară mondială: una din băncile investigate recunoaşte manipularea indicele Libor

Autor: Marius Oncu

17.02.2012, 15:23 2169

Un grup de traderi şi brokeri a reuşit să influenţeze ratele dobânzilor interbancare, afectând astfel împrumuturi din toată lumea, a admis una dintre băncile investigate, potrivit autorităţilor de reglementare din Canada.

Un document transmis instanţei de Biroul pentru Competiţie din Canada arată că o bancă a recunoscut că persoanele implicate "erau capabile să mişte" dobânzile, potivit cotidianului Wall Street Journal (WSJ), citat de CNBC.

Instituţia financiară care cooperează cu autorităţile este grupul elveţian UBS, au declarat pentru WSJ surse apropiate situaţiei.

Un reprezentant al UBS a declarat Reuters că nu comentează asupra "speculaţiilor" din presă.

UBS a anunţat anterior că a primit imunitate parţială din partea autorităţilor antitrust din Elveţia în schimbul cooperării în ancheta privind manipularea London Interbank Offered Rate (Libor).

Până în prezent nu au fost formulate acuzaţii împotriva unor bănci sau persoane implicate, notează WSJ.

Indicele de dobândă Libor este stabilit zilnic de British Bankers' Association, fiind derivat din dobânzile comunicate de bănci pentru piaţa interbancară.

Autorităţile din mai multe state, între care cele din SUA, UE şi Marea Britanie, investighează de asemenea dacă băncile au comunicat dobânzi interbancare sub nivelul real pentru a-şi reduce costurile de finanţare şi pentru a calma panica investitorilor în timpul crizei financiare mondiale.

Avocaţii "băncii cooperante" au transmis autorităţilor de reglementare canadiene că traderii de la şase bănci din grupul care furniza dobânzi pentru stabilirea indicelui Libor în yeni, Citigroup, Deutsche Bank, HSBC, JPMorgan Chase, Royal Bank of Scotland şi UBS, au influenţat dobânzile, a scris cotidianul american, citând documente transmise justiţiei.

Reprezentanţi ai Citigroup, JPMorgan şi Royal Bank of Scotland contactaţi de Reuters au refuzat să comenteze, în timp ce oficiali ai Deutsche Bank şi HSBC nu au putut fi contactaţi.

Traderii foloseau mailuri şi mesaje scrise pentru a-şi transmite unul altuia dacă vroiau "o rată Libor pentru yeni mai ridicată sau mai săzută, care să le ajute poziţiile de trading", se arată în documentul citat de WSJ.

Ulterior, traderii s-au înţeles să transmită rate artificial crescute sau scăzute, însă "nu toate încercările de a influenţa Libor au avut succes".

Biroul pentru Competiţie din Canada a anunţat săptămana aceasta că investighează anumite instituţii financiare, parte a unei anchete globale privind stabilirea dobânzilor interbancare de către bănci.

Autoritatea canadiană anchetează şi dacă traderii s-au înţeles cu persoane de la firme de intermediere.

Două firme din Londra, ICAP şi RP Martin, active pe segmentul intermedierii între marii jucători financiari, se află sub investigaţie, potrivit WSJ. Reprezentanţi ai ICAP şi RP Martin au refuzat să comenteze.

Autorităţi de reglementare din mai multe ţări investighează de la sfârşitul anului 2010 băncile care stabilesc ratele Libor şi Tibor la Londra şi Tokio, folosite pentru calcularea dobânzilor la instrumente financiare în valoare de sute de mii de miliarde de dolari.

Mai mulţi traderi şi brokeri din Londra şi Asia au fost concediaţi, suspendaţi sau trimişi în concediu fără plată ca parte a anchetei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO