Business Internaţional

California face rabat la politicile de mediu după ce benzina s-a scumpit până la un nivel record

 California face rabat la politicile de mediu după ce benzină s-a scumpit până la un nivel record

Autor: Cătălina Butan

08.10.2012, 18:45 2035

Preţul benzinei tatonează pragul de 5 dolari pe galon (1,32 dolari/litru, echivalentul a 4,64 lei) în statul american California, obligând autorităţile să relaxeze politicile de mediu şi să permită rafnăriilor să treacă la formule mai poluante dar mai rapide de obţinere a carburanţilor, scrie Bloomberg.

Preţul benzinei în California este cu 22% mai mare faţă de preţul mediu din SUA, pentru că industria locală depinde de propriile rafinării deoarece statul nu este conectat la conductele de ţişei care traversează ţara.

"Preţul benzinei a atins cel mai înalt nivel din istorie, impactul asupra costurilor în rândul consumatorilor şi micilor întreprinzători fiind inacceptabil", afirma guvernatorul Californiei, Jerry Brown.

Brown a declarat ca va permite rafinăriilor să producă carburant de iarnă, deşi legea permitea tranziţia de la formula de vară la cea de iarnă abia după 31 octombrie. Datorită diferenţelor de compoziţie, rafinăriile pot produce astfel mai mult carburant, însă procesul de rafinare este mai poluant. "Impactul asupra calităţii aerului va fi neglijabil, iar rezervele de combustil vor creşte cu 8-10% ", a afirmat Brown.

Ultima dată când autorităţile au permis schimbări de acest gen în producţia de combustibil a fost în 2005, după dezastrul uraganului Katrina.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO