Business Internaţional

Business MAGAZIN. Un pericol cu care lumea modernă nu s-a mai confruntat vreodată se trezeşte la viaţă şi riscă să provoace o pandemie cum nu s-a mai văzut: Încălzirea globală scoate la suprafaţă virusurile antice prinse în permafrostul siberian la care oamenii nu au imunitate sau leac

Business MAGAZIN. Un pericol cu care lumea modernă nu...

Autor: Iulian Tenchiu

11.10.2023, 13:52 2193

Două săptămâni de camping pe malurile noroioase şi pline de ţânţari ale râului Kolyma, în Rusia, nu pare a se număra printre cele mai încântătoare activităţi din lume. Dar este un sacrificiu pe care virusologul Jean-Michel Claverie a fost dispus să îl facă pentru a descoperi adevărul despre viruşii zombi - un alt risc pe care schimbările climatice îl reprezintă pentru sănătatea publică, scrie Bloomberg.

Descoperirile sale scot în evidenţă o realitate sumbră a încălzirii globale, deoarece aceasta dezgheaţă soluri care au fost îngheţate timp de milenii. Claverie, în vârstă de 73 de ani, a petrecut mai mult de un deceniu studiind virusurile „gigantice”, inclusiv unele vechi de aproape 50.000 de ani, găsite în straturile adânci ale permafrostului siberian.

În condiţiile în care planeta este deja cu 1,2C mai caldă decât în perioada preindustrială, oamenii de ştiinţă prevăd că, până în anii 2030, Arctica ar putea rămâne fără gheaţă în timpul verii. Îngrijorările legate de faptul că o climă mai caldă va elibera în atmosferă gaze cu efect de seră, precum metanul, pe măsură ce permafrostul din regiune se va topi, au fost bine documentate, însă agenţii patogeni latenţi reprezintă un pericol mai puţin cunoscut.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO