Business Internaţional

Business MAGAZIN. 2024 începe cu probleme pentru economia globală. Care sunt cele trei slăbiciuni care ar putea arunca situaţia economică în aer

Business MAGAZIN. 2024 începe cu probleme pentru...

Autor: Iulian Tenchiu

04.01.2024, 15:20 503

Economia globală a fost pusă la încercare în 2023 cum rar a mai fost până acum: inflaţie şi cea mai agresivă campanie de înăsprire monetară din ultimele decenii, războaie în Europa şi în Orientul Mijlociu, o criză imobiliară masivă în China şi rivalitatea tot mai profundă dintre Washington şi Beijing, care forţează companiile să regândească lanţurile de aprovizionare şi securitatea, scrie Bloomberg.

În pofida acestor vulnerabilităţi, redresarea globală post-pandemică a reuşit să continue.

În SUA, consumul a sfidat aşteptările şi oamenii au continuat să cheltuiască, ceea ce i-a determinat pe mulţi economişti să renunţe la scenariile negative şi să prognozeze o neaşteptată aterizare uşoară.

În China, industria în plină expansiune a vehiculelor electrice - împreună cu o doză sănătoasă de stimulente fiscale - a ajutat liderii să se menţină aproape de obiectivul de creştere. Iar India, noua mare speranţă a economiei mondiale, a preluat o parte din presiunea asupra economiei globale.

Fondul Monetar Internaţional prevede o creştere globală de 2,9% în 2024, cu puţin sub estimările privind creşterea pe 2023. Cu două războaie în plină desfăşurare şi aproximativ 40 de alegeri naţionale în calendar, evoluţiile politice vor modela anul, mai ales că Donald Trump încearcă să recâştige preşedinţia. Dar punctele de stres economic ar putea să răstoarne perspectivele pozitive.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO