Business Internaţional

Bush reduce taxele cu 145 mld. $ ca raspuns la amenintarea recesiunii

21.01.2008, 16:35 14

Presedintele american George Bush a pledat pentru reducerea cu 145 mld. dolari (99,2 mld. euro) a impozitelor platite de catre americani, spunand ca o asemenea masura ar furniza o adevarata gura de oxigen economiei, scrie presa internationala.
In acelasi timp, congresmenii Partidului Democrat si-au aratat disponibilitatea de a colabora cu administratia prezidentiala, acestia accentuand asupra necesitatii cresterii cheltuielilor destinate unor programe precum asigurarile impotriva somajului.
Un plan similar a fost lansat si in timpul turbulentelor economice din 2001-2002, printre prevederile acestuia numarandu-se si aceea de a reduce taxele platite de catre consumatorii americani cu 300 pana la 600 de dolari, dar si inlesniri fiscale pentru companii, care au incurajat mediul de afaceri sa investeasca in construirea de fabrici noi si in achizitionarea de echipamente.
"Studiile pe care le-am vazut indica faptul ca programul din 2001 a functionat perfect", a declarat Henry Paulson (foto dreapta), secretarul Trezoreriei americane. "Masurile de atunci au avut un efect imediat, banii economisiti prin reducerea impozitelor contribuind semnificativ la cresterea cheltuielilor consumatorilor. Ceea ce trebuie sa facem in acest moment insa este sa vedem cum putem creste eficacitatea unor astfel de masuri", a adaugat el.
Presedintele Bush si-a prezentat planul de salvare in termeni vagi, mentionand doar ca acesta trebuie sa se bazeze "pe o relaxare fiscala semnificativa" si sa fie "suficient de puternic pentru a-si face simtite efectele intr-o economie atat de mare precum cea americana". De asemnea, el nu a folosit termenul "recesiune", amintind insa ca exista "un anumit risc in ceea ce priveste o descrestere economica".
Totusi, comentariile sale au reflectat criza de timp in care a intrat necesitatea implementarii unui pachet de masuri care sa stimuleze cheltuielile pe o piata zguduita puternic de cresterea preturilor carburantilor si de turbulentele de pe piata imobiliara si cea de creditare.
Chiar daca si-au aratat disponibilitatea de a colabora, congresmenii democrati si administratia prezidentiala pot intampina o serie de obstacole in timpul negocierilor privind adoptarea unui pachet de masuri comun, in conditiile in care planurile elaborate de catre cele doua parti nu sunt tocmai identice.
Bush pune accentul asupra reducerilor semnificative de taxe, care de altfel au reprezentat o tema centrala a actualului sau mandat, in timp ce democratii considera ca drumul spre prosperitate ar putea fi asigurat de cresterea cheltuielilor destinate programelor de protectie sociala, dar si de reducerea impozitelor platite de cei din clasa de mijloc.
"Noi dorim un pachet echilibrat de masuri: o scadere a impozitelor pentru clasa de mijloc, dar si incurajarea cheltuielilor consumatorilor, care ar stimula o revigorare economica rapida", a declarat senatorul democrat de New York, Charles Schumer.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO