Business Internaţional

Bush ii asigura pe proprietarii de case ca vor primi sprijin pentru a trece peste criza imobiliara

31.03.2008, 19:34 11

Presedintele SUA George Bush a declarat ca guvernul american va face eforturi suplimentare pentru a veni in ajutorul proprietarilor de imobile ce vor sa evite prescrierea ipotecilor, scrie Bloomberg.
Bush a anuntat ca administratia este hotarata sa continue programul ce vine in sprijinul debitorilor. Oficialii iau in considerara masurile necesare pentru a "acorda un ajutor suplimentar posesorilor de locuinte", a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Tony Fratto. Strategii - inclusiv presedintele bancii centrale americane (Fed), Ben Bernanke ? face apel la creditori sa reduca principalul imprumuturilor, pentru ca proprietarii sa nu mai fie nevoiti sa renunte la locuinte. Pana acum, Bush nu a apelat la fonduri guvernamentale pentru a opri cresterea numarului prescrierilor ipotecare.
In luna aprilie a acestui an Fed va pune la dispozitia marilor banci fonduri in valoare de 100 de miliarde de dolari (630 de milioane de euro) in incercarea de a diminua ingrijorarile privind criza ipotecara la nivel mondial. Aceasta suma, oferita in cadrul a doua licitatii, se adauga celei de 260 de miliarde de dolari (160 de miliarde de euro) acordate sub forma unor imprumuturi pe termen scurt pana la sfarsitul lunii martie. Banca Centrala Europeana a anuntat de asemenea ca va acorda imprumuturi suplimentare bancilor in valoare de 150 de miliarde de euro prin intermediul unor operatiuni de refinantare cu scadenta la trei luni si la sase luni.
Oficialii americani planuiesc sa se ocupe de ipotecile a caror valoare este mai mare decat valoarea imobilului. Administratia Federala Pentru Locuinte va incuraja bancile sa stearga o parte din datorie si sa refinanteze ipoteci mai mici, cu sprijin de la guvern.
"Problemele de pe piata ipotecara sunt complicate si nu exista o solutie simpla, insa sprijinul acordat proprietarilor responsabili, prin politici mai bune, le va fi de mare ajutor", a declarat Bush.
Posesorii de imobile vor trebui sa accepte sa ramana in locuintele lor, sa poata plati noile rate si sa aiba creditori care sa semneze in vederea acestei schimbari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO