Business Internaţional

Bush ajuta 300.000 de americani sa-si pastreze casele

07.12.2007, 19:04 8

Planul pus la punct de autoritatile americane in incercarea de a limita numarul celor care isi pierd casele din cauza imposibilitatii de plata a ratelor creditelor ipotecare se va aplica creditelor emise in perioada ianuarie 2005-iulie 2007 si ale caror rate ale dobanzii ar urma sa fie modificate in perioada ianuarie 2008-iulie 2010.
Pentru a beneficia de acest plan, debitorii nu trebuie sa aiba intarzieri mai mari de 60 de zile in ceea ce priveste platile si sa se afle in imposibilitatea de a plati rate majorate.
Acordul, sustinut de presedintele american George Bush, ar putea ajuta intre 200.000 si 300.000 de debitori, reprezentand pana la un sfert din cele 2 milioane de credite ipotecare cu rate variabile care urmeaza a fi modificate in urmatorii doi ani, conform lui David Olson, presedinte si cofondator al Wholesale Access Mortgage Research and Consulting. El
si-a bazat calculele pe remarcile publice recente facute de Henry Paulson si pe discutiile cu creditorii implicati in negocieri. Paulson, secretarul Trezoreriei americane, a realizat acest plan impreuna cu creditorii care vor mentine neschimbate ratele dobanzii anumitor imprumuturi ipotecare timp de cinci ani. Planul are in centru debitorii care vor ramane in urma cu plata ratelor odata ce ratele dobanzii, stabilite la un nivel scazut initial, vor fi majorate pana in iulie 2010.
Declinul pietei rezidentiale, care a inceput in urma cu trei ani, reduce valorile proprietatilor si restrange cresterea economica, economistii estimand rata de crestere economica pe acest trimestru la mai putin de 1 procent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO