Business Internaţional

Bursele urca, dar dolarul nu tine pasul

21.04.2003, 00:00 8

Dolarul a incheiat saptamana trecuta in scadere cu 1,2% fata de euro, intrucat investitorii sunt din ce in ce mai pesimisti cu privire la economia Statelor Unite. Moneda unica europeana s-a mentinut in apropierea cotatiei de 1,0885 dolari pentru un euro. In cadrul sedintei bursiere de joi, euro a urcat la valoarea maxima din ultima luna, de 1,0975 dolari pe unitate.
Dolarul s-a depreciat sI fata de yen. Cursul de schimb yen/dolar a oscilat vineri intre 119,58 si 119,81 yeni pe unitate, in contextul in care pietele occidentale se pregateau pentru vacanta de Paste.
Un raport publicat de Rezervele Federale (banca centrala a SUA) in cursul saptamanii trecute indica o scadere de 0,5% a productiei in Statele Unite pe luna martie, in timp ce majoritatea analistilor se asteptau la un declin de 0,2%. Deprecierea dolarului a fost limitata de evolutia favorabila de joi a burselor de actiuni. Indicele industrial Dow Jones a crescut cu un procent joi, atingand valoarea 8.337,65 puncte. Vineri, bursele americane au fost inchise.
Pe intreaga saptamana trecuta, Dow Jones s-a apreciat cu 1,6%, Nasdaq  a castigat 4,9%, iar S&P a crescut cu 2,9%.
Aproape o treime din companiile incluse in indicele S&P 500 si-au prezentat rezultatele financiare trimestriale, in ultimele zile, investitorii fiind placut surprinsi ca raporatele au confirmat sau au depasit in sens pozitiv asteptarile de pe piata. Insa, investitorii prefera sa ramana prudenti.
Pretul petrolului a crescut joi cu aproape cinci procente si a depasit pragul de 30 de dolari pe baril, pietele anticipand decizia OPEC privind reducerea productiei, in cadrul reuniunii de urgenta prevazute saptamana viitoare.
La bursa din New York, barilul se tranzactiona la un pret de 30,55 dolari, cea mai inalta valoare din ultimele doua saptamani. In acelasi timp, petrolul s-a scumpit cu 86 de centi pe piata londoneza, la 25,85 de dolari pe baril.
Pretextul acestei noi ascensiuni a fost atitudinea Iranului, al doilea mare exportator de petrol din cadrul OPEC, care a solicitat organizatiei sa reduca limitele oficiale de productie, pentru a evita o scadere dramatica a pretului.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO