Business Internaţional

Bursele europene încheie ziua pe plus, susţinute de titlurile bancare

Bursele europene încheie ziua pe plus, susţinute de titlurile bancare
19.01.2012, 19:31 255

Acţiunile marilor companii europene au încheiat tranzacţiile de joi în creştere, iar titlurile financiare au urcat puternic după succesul unor emisiuni de obligaţiuni ale Spaniei şi Franţei şi rezultatele bune raportate de bănci din Statele Unite, transmite Reuters.

Indicele pan-european FTSEurofirst 300 a avansat cu 1,1%, volumul fiind cu 35% peste media ultimelor 90 de zile.

Pentru sectorul bancar, indicele de profil a crescut cu 7,6%, după ce anul trecut a scăzut cu 38% din cauza temerilor legate de deţinerile de obligaţiuni suverane.

Spania a împrumutat joi 3 miliarde euro pe zece ani la dobânzi în scădere puternică, cu cerere solidă în piaţă pentru titlurile scoase la licitaţie, reuşind să treacă astfel cu bine peste cel mai important test de finanţare de la începutul acestui an. Franţa a atras de asemenea o cerere solidă pentru obligaţiunile pe termen mediu prin care a atras joi aproape 8 miliarde euro.

Piaţa a fost susţinută şi de rezultatele trimestriale peste aşteptări raportate de Morgan Stanley şi de revenirea la profit a Bank of America în trimestrul patru şi în 2011.

Indicii acţiunilor companiilor de utilităţi şi ale producătorilor de alimente şi băuturi au scăzut cu 0,5%, respectiv 0,6%, după ce creşterea interesului pentru plasamente riscante a determinat investitorii să marcheze profiturile pe aceste segmente.

Pe alte pieţe europene, indicele londonez FTSE 100 a avansat cu 0,68%, DAX al bursei din Frankfurt cu 0,97% şi CAC 40 al bursei din Paris cu 1,96%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO