Business Internaţional

Bursele europene încep ziua în scădere

Bursele europene încep ziua în scădere

Autor: Vlad Popescu

25.11.2011, 10:27 403

Bursele europene au deschis vineri în scădere, pierzând teren pentru cea de-a noua din ultimele zece şedinţe consecutive, şi sunt pe cale să încheie cea mai neagră săptămână din ultimele două luni din cauza temerilor privind criza datoriilor de stat şi percpectivele economice globale.

Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante acţiuni europene a coborât cu 0,2% până la ora 8:02 GMT (10:02 ora României), transmite Reuters.

FTSEurofirst 300 a pierdut circa 13% de la sfârşitul lunii octombrie. Indicele blue-chip FTSE al bursei de la Londra a marcat joi cel mai îndelugnat trend descendent din ultimii nouă ani, încheind în scădere pentru cea de-a noua şedinţă consecutiv.

Acţiunile miniere au înregistrat peirderi importante în debutul sesiunii de vineri, din cauza temerilor privind perspectivele macroeconomice mondiale.

"Investitorii sunt speriaţi de incertitudinile din piaţă. Este criză de cumpărători, reflectată şi de rulajele anemice. Piaţa se mişcă pe direcţiile dictate de indicatorii tehnici, e foarte greu pentru un manager de fond care ar vrea să-şi pună banii la treabă. Pe termen scurt şi mediu, singurul refugiu pare să fie peste ocean, în titlurile de Trezorerie SUA, în pofida blocajului politic pe problemele legate de deficit şi datoria de stat", comentează un analist francez.

Bursele asiatice au scăzut puternic vineri, din cauza temerilor că criza datoriilor de stat din zona euro ar putea bloca pieţele de credit, afectând sever economia globală.

Indicele MSCI Asia-Pacific al burselor asiatice din afara Japonei a coborât cu 1,6%, la minimul ultimelor şapte săptămâni. Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a pierdut 0,1%, menţinându-se aproape de minimele ultimilor doi ani şi jumătate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO