Business Internaţional

Bursele cresc pe masura ce talibanii se retrag

15.11.2001, 00:00 8



Actiunile americane au urcat puternic in sedinta de marti, iar principalii indici au ajuns la valori neatinse de la sfarsitul lunii august, depasind socul provocat de prabusirea avionului American Airlines in New York, investitorii fiind increzatori intr-o incheiere rapida a razboiului din Afganistan.

Aceeasi tendinta s-a manifestat si pe pietele europene, care au recuperat pierderile din sedinta precedenta, dar si in sesiunea de ieri a burselor asiatice.

Investitorii au cumparat masiv titlurile pe care le vandusera cu o zi in urma, dupa ce autoritatile au anuntat ca prabusirea avionului in Queens a fost cel mai probabil un accident, nu un atac terorist.

In plus, izgonirea talibanilor din Kabul, capitala Afghanistanului, de catre Alianta Nordului, a crescut sperantele pentru incheierea cat mai rapid a razboiului.

Titlurile companiilor aeriene s-au redresat dupa scaderile importante inregistrate in urma accidentului aviatic, iar actiunile producatorilor de semiconductoare au urcat pe fondul sperantei ca industria de profil va intra intr-o perioada de relansare.

Proprietara aeronavei prabusite, AMR Corp., compania mama a liniei aeriene American Airlines, a castigat trei procente, dupa declinul de 12% din sedinta precedenta, iar companii din sectorul tehnologic, precum Intel sau Texas Instruments, au avansat cu cate cinci procente.

Ca urmare, la bursa newyorkeza, indicele Dow Jones Industrial Average a castigat 196,58 puncte, adica 2,06%, ajungand la 9.750,95, in timp ce indicele mai cuprinzator S&P 500 a crescut cu 20,76 puncte, respectiv 1,86%, pana la 1.139,09.

Pe piata extrabursiera, indicele compozit Nasdaq a urcat cu 51,98 puncte (2,82%), la 1.892,11.

Pentru indicele compozit Nasdaq si S&P 500, nivelul atins la inchidere este cel mai ridicat de la sfarsitul lunii august, iar pentru Dow Jones - de la 6 septembrie. In plus, in sedinta de marti a fost consemnata cea mai importanta crestere in procente a Dow Jones din aceasta luna.

Cu toate acestea, Dow Jones este in scadere cu 9,6% de la inceputul anului, Nasdaq cu 23,4%, iar S&P 500 cu 13,7%.

De asemenea, actiunile emise de firmele din sectorul turistic au beneficiat de revenirea pietei, iar indicele companiilor hoteliere calculat de Standard & Poor's urcand cu peste 5%. Principalii performeri au fost Marriott International si Starwood Hotels care au castigat in jur de sase procente.

Pietele bursiere din Europa au urcat, de asemenea, puternic in sedinta de marti, in conditiile in care noile informatii aparute dupa analizarea "cutiei negre" a avionului au dus la concluzia ca prabusirea a fost determinata de un accident.

Dupa un inceput mai ezitant, pietele europene au explodat, urcand puternic, mai ales dupa confirmarea intrarii in Kabul a trupelor Aliantei Nordului. Cu toate acestea, operatorii avertizeaza cu privire la excesul de optimism.

"Acest lucru nu va rezolva ansamblul problemei afgane si continua sa existe un risc de razboi civil", a prevenit un trader.

Indicele CAC 40 al bursei din Paris a urcat cu 4,32%, una dintre cele mai bune performante din Europa, si se situeaza la acelasi nivel ca la inchiderea sedintei de joi a saptamanii trecute.

Ceilalti mari indici europeni au reactionat similar, FTSE 100 a crescut la Londra cu 2,54%, dupa scaderea cu 1,87% in sedinta de luni, iar indicele DAX al pietei din Frankfurt a urcat cu 2,21%, dupa ce coborase cu 1,83% in sedinta anterioara.

Daca ipoteza atentatului a devenit improbabila, permitand companiilor aeriene si sectorului turistic sa evite o noua criza, situatia este mai delicata pentru firmele de asigurari.

Axa a incercat sa linisteasca piata, anuntand ca, daca valoarea daunelor produse de catastrofa atinge 1,5 miliarde de dolari, cota sa va fi de 30 milioane de dolari (33,5 milioane de euro), inainte de impozitare. Surse din industrie evalueaza pagubele la un miliard de dolari.

Tendinta de crestere a fost mentinuta si in sedinta de ieri la bursele din Europa, investitorii fiind influentati de evolutia excelenta a Wall Streetului. La cateva ore de la deschiderea sedintei, principalii indici castigasera peste un procent.

De asemenea, bursele asiatice au valsat pe ritmul impus de pietele americane, urcand puternic dupa declinul din sedinta precedenta.

Progresul militar a ajutat si dolarul care a continuat sa se aprecieze in raport cu moneda unica europeana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO