Business Internaţional

Bursa din Chicago schimba conducerea

21.08.2003, 00:00 16



James McNulty, directorul general al Bursei din Chicago, cea mai mare bursa de marfuri din Statele Unite, va inceta sa mai detina aceasta functie pana la sfarsitul anului. Plecarea sa survine la opt luni dupa ce bursa a vandut cu succes aproximativ 15% din actiuni in cadrul unei oferte publice initiale.



In ciuda rolului important pe care l-a avut McNulty in conducerea bursei de-a lungul ofertei, se presupune ca unii dintre membrii conducerii s-au aratat ingrijorati ca sub conducerea acestuia Chicago Mercantile Exchange (CME) s-a indreptat mult prea repede inspre comertul electronic.



McNulty a venit la conducerea CME dupa reorganizarea acesteia, la inceputul anului 2000 si a castigat repede popularitate in randul actionarilor care au asistat la dublarea pretului pe actiune de la oferta publica initiala din decembrie pana in aceasta saptam=na, cand a atins 73,35 de dolari.



Totusi, pachetul sau salarial a starnit nemultumiri intre membri conducerii. McNulty detine actiuni care valoreaza zeci de milioane de dolari.



"Au fost multe numultumiri in privinta pachetului salarial al lui McNulty," a afirmat un director general al unei case de brokeraj. "Oamenii acestia sunt in astfel de afaceri de ani de zile si nu au avut niciodata parte de un asemenea noroc."



McNulty, fost bancher investitor, isi va da demisia din functia pe care o detine in cadrul bursei la sfarsitul lunii decembrie, atunci cand ii va expira contractul. Succesorul lui McNulty va fi Craig Donohue, care este avocat. Ca si in cazul fostului director general, Scott Gordon - care a plecat in aprilie 2002, multi au considerat ca McNulty se indrepta vertiginos spre comertul electronic.



"Nimeni nu contesta comertul electronic," a declarat presedintele unei firme de comert din Chicago. "Doar ca ei vor sa faca acest lucru in stilul lor."



Donohue a respins acuzatiile care incriminau CME ca ar ezita in a duce si mai departe comertul electronic.



"Este o speculatie nefondata," a spus acesta. Donohue a adaugat ca "nu exista schimbari radicale" in strategia de afaceri a bursei. Aproximativ jumatate din volumul comertului CME a fost electronic in iulie, comparativ cu 8% in 1999.



Craig Donohue a lucrat pentru CME inca din 1989. Actualmente, el ocupa functia de vicepresedinte si de director adminstrativ adjunct in cadrul bursei din Chicago.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO