Business Internaţional

Bursa de marfuri din Chicago fuzioneaza cu cea la termen

19.10.2006, 19:11 200

Procesul de consolidare la nivelul pietelor bursiere da nastere celei mai mari burse de derivative din lume, in incercarea de a atrage mai multi investitori pe piata de capital.
Bursa de marfuri din Chicago (Chicago Mercantile Exchange) si-a dat acordul de a achizitiona Bursa contractelor la termen (Chicago Board of Trade) din acelasi oras pentru 6,38 miliarde de euro (8 miliarde de dolari), ceea ce va avea ca rezultat crearea celei mai mari burse unde se pot tranzactiona contracte futures pe actiuni, obligatiuni, cursuri de schimb si marfuri, scrie International Herald Tribune.
Acordul de preluare va pune astfel capat unui deceniu de lupte intre cei doi rivali, care la inceput tranzactionau marfuri ale fermelor si care in anii 70' foloseau instrumente de pionierat pentru piata la termen.
Noul grup format va purta numele Bursei de marfuri din Chicago (CME), scopul fuziunii fiind acela al reducerii costurilor de tranzactionare si al cresterii numarului de clienti, acestia putand efectua operatiuni pe o singura bursa.
"Sunt probabil cele mai puternice burse din Statele Unite din punct de vedere financiar, iar fuziunea lor conduce la formarea unui lider in domeniu de genul Microsoft, cu care este greu sa te lupti", spune Randy Frederick, directorul departamentului de derivative de la Charles Schwab.
Tranzactia, care va fi finalizata cel mai probabil la jumatatea anului viitor, evalueaza Bursa la termen din Chicago la 120,65 euro/actiune, cu circa 16,7% peste ultimul pret de inchidere din sedinta de luni si de aproape trei ori mai mult fata de pretul la care aceasta a facut oferta publica initiala pentru listare acum un an de zile.
Cele doua Burse vor opera pe o singura platforma de tranzactionare, pe care initial opera Bursa la termen din Chicago, situata in centrul orasului.
Valoarea totala a tranzactiilor cu derivative pe ratele dobanzii, cursuri de schimb si actiuni a crescut cu 13% in al doilea trimestru, pana la 386 mld. euro (484 mld. dolari), fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit Bancii Reglementelor Internationale.
Pe masura ce tranzactionarea se realizeaza tot mai mult pe platforme electronice, pietele bursiere fuzioneaza ca raspuns la necesitatile investitorilor de tranzactionare la costuri mai reduse.
Preluarea va ajuta cele doua burse din Chicago sa concureze cu Bursa Intercontinentala, care a reusit luna trecuta sa achizitioneze Bursa la termen din New York (New York Board of Trade).
Actiunile Bursei la termen din Chicago au sarit marti cu 12%, in timp ce titlurile Bursei la termen din New York au castigat 2%. Anuntul cu privire la fuziune a ridicat si cotatiile altor burse pe derivative din lume, investitorii asteptandu-se in aceste conditii la consolidari pe piata contractelor la termen.
"Situatia este similara cu cea de la eBay. Cu cat mai multi clienti ai, cu atat piata e mai valoroasa", spune Jeff Schappe, directorul departamentului de investitii de la BBT&A Asset Management.
Ca urmare a procesului de fuziune, cele doua burse estimeaza ca vor reduce costurile cu circa 100 mil. euro (125 mil. lei) pana la sfarsitul acestui an.
Acordul ar trebui sa se vada in profitul grupului in mai putin de un an si jumatate. Inca nu se stie daca fuziunea va fi in acord cu cei care reglementeaza piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO