Business Internaţional

Bundesbank îi cere Europei sacrificii totale în lupta cu inflaţia şi Germaniei să suporte reforme, în condiţiile deteriorării ontinue a perspectivelor economice

Bundesbank îi cere Europei sacrificii totale în lupta...

Autor: Catalina Apostoiu

24.09.2023, 20:45 155

Şeful băncii centrale germane a avertizat că inflaţia din zona euro coboară în continuare prea lent, respingând speranţele investitorilor că Banca Centrală Europeană se va opri din majorarea dobânzilor, scrie Financial Times.

Preşedintele Bundesbank Joachim Nagel a subliniat că strategii trebuie să evite un scenariu în care preţurile ridicate devin „înrădăcinate“ în eco­nomia zonei euro „cu orice preţ“, adă­ugând că inflaţia este „aşteptată să scadă doar gradual“.

Economiştii cred că marile bănci centrale se apropie de sfârşitul cam­pa­niei agresive de creştere a costu­rilor de finanţare pentru combaterea inflaţiei, însă comentariile lui Nagel, care este şi membru al consiliului guvernator al BCE, contrastează cu aşteptările potrivit cărora cea de-a zecea majorare a costurilor de finan­ţare din zona euro va fi ultima.

Bundesbank a avertizat de ase­me­nea că economia Germaniei, cea mai mare din zona euro, se va con­tracta probabil în acest trimestru, iar oficialii trebuie să încerce să solu­ţioneze o serie de provocări la adresa modelului de business al ţării dacă vor să îmbunătăţească per­spectivele pe termen lung, notează Bloomberg.

În pofida încetinirii inflaţiei, creş­terii robuste a salariilor şi pieţei soli­de a muncii, consumatorii ezită să chel­tuiască. Între timp, slăbiciunea sec­torului manufacturier se intensi­fică, iar costurile crescute de finanţa­re ar putea pune presiuni crescânde asupra cererii interne şi externe.

Există o amplă necesitate de adap­tare la noul mediu, a subliniat Bundesbank. „Problemele sunt com­plexe şi parţial legate unele de alte­le“. Politicienii din Berlin „fac unii paşi în direcţia corectă. Însă aceştia trebuie executaţi şi continuaţi“.

Preşedintele băncii Joachim Nagel a respins eticheta de „bolnavul Europei“ ataşată Germaniei, avertizând împotriva subestimării „capacităţii de adaptare“ a economiei.

Odată cu creşterea riscurilor geopolitice, companiile trebuie să-şi „regândească“ dependenţa puternică de importurile chineze şi investiţiile de acolo, iar în faţa scumpirii energiei Germania trebuie să se asigure că surse şi reţele de energie regenerabilă pot fi clădite rapid. Schimbările demografice sunt o altă provocare, iar oficialii Bundesbank sugerează creşterea imigraţiei din afara UE şi asigurarea de servicii de îngrijire a copiilor mai solide pentru a permite femeilor, în special, să muncească mai mult.

Avertismentele puternice bănci centrale germane vin în condiţiile în care perspectivele economiei zonei euro continuă să slăbească.

Activitatea sectorului privat din zona euro a continuat să scadă în septembrie, sugerând că economia s-a contractat în trimestrul actual. Un indicator bazat pe sondaje realizate în rândul managerilor din sectorul aprovizionării de către S&P Global a afişat o a patra lună consecutivă de producţie în scădere, la 47,1 puncte. Deşi uşor peste nivelul din august, aceasta se situează clar sub nivelul de 50 care indică contracţie.

Datele pe septembrie au arătat niveluri negative atât pentru sectorul manufacturier, cât şi pentru servicii. Cele mai mari două economii ale regiunii au fost driverii principali ai declinului activităţii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO