Business Internaţional

Bulgaria lansează prima bancă de alimente

Bulgaria lansează prima bancă de alimente

Banca de alimente din Bulgaria ar putea avea probleme deoarece retailerii preferă să distrugă alimentele pe care nu le pot vinde pentru că, dacă le-ar dona, ar trebui să plătească TVA

Autor: Ioana Niţă

12.04.2012, 00:02 966

Bulgaria a lansat prima bancă de alimente a ţării, care oferă hrană pentru persoanele sărace şi dezavantajate şi are ca scop prevenirea acumulării deşe­urilor alimentare prin donaţii oferite de producători şi comer­cianţi, scrie Novinite.

Proiectul a fost creat de un grup de experţi din cadrul minis­terului agriculturii, ministerului de fi­nanţe, ministerului muncii şi protecţiei sociale, ministerului eco­­nomiei, energiei şi al turis­mului şi din agenţia de siguranţă alimentară.

Donaţiile includ produsele care au ambalajele deteriorate şi cele care se apropie de data de expirare. Până în prezent, per­soanele dezavantajate au fost asistate prin programul de caritate al Uniunii Europene, care se va încheia în 2014.

Aproximativ 400.000 de tone de produse alimentare sunt distruse în Bulgaria în fiecare an, în timp ce 360.000 de persoane se luptă să supravieţuiască sărăciei, potrivit publicaţiei Dnevnik.

Multe companii nu au fost de acord şi nu susţin banca de alimente, fiindcă atunci când se distrug produsele alimentare nu plătesc TVA-ul aferent acestora, pe când atunci când le vor dona, vor fi nevoite să plătească această taxă. Ministrul finanţelor, Simeon Djankov, a refuzat să elimine TVA pentru donaţii pentru a preveni ca aceasta să devină o formă de evaziune fiscală.

În România, Crucea Roşie a lansat un proiect pentu crearea unei bănci de alimente în 2009. Crucea Roşie subliniază că iniţiativa are la bază modelele unor proiecte similare derulate cu succes de ani de zile în ţări din Uniunea Europeană, în SUA şi Canada.

Proiectul se implementează în 22 de localităţi din ţară, în judeţe precum Constanţa, Prahova, Bra­şov, Cluj, Timiş şi Satu Mare, potrivit paginii de internet a Crucii Roşii.

Printre partenerii proiectului figurează marile lanţuri de retail şi mai multe bănci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO