Business Internaţional

Bugetul american: cheltuieli mari, dar nu suficiente

18.02.2003, 00:00 22

Dupa luni de dezbateri si controverse, Congresul Statelor Unite a decis in sfarsit cati bani va cheltui administratia Bush pentru proiectele sale pe anul curent, adoptand cheltuieli bugetare imense, dar fara cresteri prea mari la capitolul terorism asa cum promisese presedintele Bush, relateaza agentiile internationale de presa.
Proiectul de cheltuieli bugetare, care acopera toate cheltuielile guvernamentale cu exceptia celor militare, se ridica la 398 de miliarde de dolari, in plus cu 13 miliarde fata de limita stabilita initial de administratia Bush. Chiar daca a depasit pragul, presedintele Bush a aprobat proiectul de buget.
Deficitul bugetar poate urca pana la 300 de miliarde de dolari.
La un an dupa ce presedintele Bush a promis mari schimbari in structura bugetelor federale, dupa atacurile teroriste din  2001, Congresul a realizat un proiect de buget pentru anul curent care lasa in mare parte neschimbate prioritatile interne in timp ce mascheaza cresteri de cheltuieli care vor amplifica deficitele bugetare din anii ce vor urma.
Cheltuielile bugetare discretionare, adica cele fac obiectul aprobarii de catre Conges, se ridica la 763 de miliarde de dolari, acestea fiind cu aproape 10% peste cele aprobate pentru anul tecut care au fost de 696 miliarde de dolari.
Bush pretinde insa ca este invingator: "Acest buget ofera resurse semnificative pentru prioritati precum securitatea nationala, operatiunile militare si educatia si in acelasi timp respecta restrictiile stabilite in propunerile facute de mine", a declarat presedintele Bush, adaugand ca intentioneaza sa continue "promovarea disciplinei fiscale".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO