Business Internaţional

Bruce Wasserstein, unul dintre cei mai puternici bancheri de pe Wall Street, cu 1.000 de preluari la activ, a murit

16.10.2009, 00:00 22

Bruce Wasserstein, presedintele si directorul executiv al banciide investitii Lazard si unul dintre cei mai cunoscuti bancheri depe Wall Street, a murit la varsta de 61 de ani, dupa o carierafulminanta de 30 de ani in care a consiliat peste o mie de fuziunisi achizitii, scrie The Guardian.

Wasserstein s-a alaturat echipei de conducere a bancii Lazard inurma cu opt ani si este considerat responsabil pentrurestructurarea sa si aducerea pe linia de plutire.

Wasserstein si-a castigat notorietatea in 1989, cand a consiliatpreluarea companiei alimentare RJR Nabisco de catre fondul deinvestitii KKR, aceasta fiind la acel moment cea mai maretranzactie din istoria Statelor Unite (24,5 miliarde de dolari).Povestea achizitiei celor de la KKR a fost consemnata si in cartea"Barbarians at the Gate", ecranizata ulterior.

Totodata, Wasserstein a participat la intermedierea fuziuniidintre Morgan Stanley si Dean Witter, dar si dintre AOL si TimeWarner. Recent, bancherul american a fost implicat alaturi degigantul din industria alimentara Kraft in incercarea de a preluacompania Cadbury, in conditiile in care participarea sa in cadruldiferitelor tranzactii era considerata o reteta sigura asuccesului.

Lazard a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca Wassersteina fost internat in spital pe fondul unor probleme cardiace. Initials-a vehiculat ideea ca, in ciuda gravitatii problemelor desanatate, starea sa era stabila si ca isi va reveni rapid.

Actiunile bancii Lazard au fost suspendate de pe bursa americanadupa anuntul privind decesul directorului.

Figura controversata, Wasserstein a jucat un rol central inprocesul de listare la bursa a bancii americane in mai 2005, ducandmunca de convingere cu familia fondatoare timp de un an pentruaprobarea listarii.

In ciuda crizei, Lazard a reusit sa se mentina pe o pozitiedestul de solida, profitul aferent celui de-al doilea trimestrureducandu-se cu doar 18%, pana la 28,2 mil. dolari, sub asteptarileanalistilor.

"Suntem socati si profund indurerati de trecerea in nefiinta alui Bruce Wasserstein. A fost un lider vizionar, un tata devotat siun prieten extraordinar", au declarat membrii consiliului deconducere din cadrul Lazard.

Revista Forbes a estimat averea neta a lui Wasserstein la circa2 mld. dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO