Business Internaţional

Brokerii londonezi, pusi pe jar de ultimele izbucniri ale crizei financiare

25.09.2008, 19:08 19

Dar cum aproape fiecare pereche de ochi priveste plictisita ultimele titluri - care nu fac altceva decat sa reaminteasca de criza financiara ce urmeaza a scoate de pe piata 110.000 se slujbe din oras - nervozitatea ar putea fi usor de inteles.
Prabusirea Lehman Brothers - care se pare ca va costa doar Londra 5.000 de locuri de munca - ultima din lantul de salvari, cea a AIG si problemele actiunilor HBOS au dominat, la jumatatea lunii septembrie, primele pagini ale ziarelor, scrie BBC.
Pana cand muncitorii aflati la voia monstrului subteran au iesit la suprafata, cea mai noua poveste era deja titlu de prima pagina: se zvonea ca Lloyds intra in actiune pentru a salva creditorul ipotecar HBOS detinut de Halifax, aflat la ananghie. Actiunea a si avut loc ulterior.
In timp ce arunca o privire asupra celor 550 de brokeri din zgomotoasa sala de tranzactii de la BGC Partners, analistul-sef David Buik da dezaprobator din cap. "Este un infern, absolut nebunesc", spune el. "Nu imi aduc aminte de un alt moment ca asta." BGC este o companie de brokeraj, ceea ce inseamna ca nu cumpara si nu vinde nimic in nume propriu.
In schimb ea actioneaza in principal in numele bancilor si al marilor investi-tori, realizand tranzactii pentru ei in varii domenii de la valutar si actiuni la speculatii in directia ratelor dobanzii.
In sala de tranzactionare, in spatele nebuniei, toti au ajuns la un consens in ceea ce priveste piata ca imagine de ansamblu. "Ce se intampla acolo afara este rau rau, foarte rau", spune un investitor printre dinti. Oamenii din oras isi fac griji pentru slujbele lor. Nu stiu daca isi vor primi salariile. Sunt ingrijorati pentru ipoteca pe care o au de platit la banca." Daca Lehman a intrat in faliment si AIG a fost aproape de colaps, atunci oamenii au motive sa fie ingrijorati", a adaugat acesta.
Companiile de brokeraj precum BGC intra in contact cu banci de pe intregul mapamond, si ase-menea fuziuni de mare amploare nu fac altceva decat sa reduca numarul de parteneri de afaceri.
Adaugate la preluarea Merrill Lynch de catre Bank of America, fali-mentul Lehman si politica de con-solidare din Europa, acestea vor avea in mod inevitabil implicatii.
"S-ar putea ca numarul de banci cu care avem afaceri sa fie mai mic, dar sunt implicit si mai putine bancile cele care isi asuma riscuri, ceea ce simbolizeaza ca lichiditatea se va diminua continuu", spune un alt broker. "Astfel ne simtim din ce in ce mai amenintati."
Ascunsa in spatele turnului ce gazduieste BGC si alte cateva firme im-portante, printre care si Barclays, este piata de peste Old Billingsgate, care se ocupa cu un tip mai traditional de tranzactii.
Ceea ce domina privelistea de la etajul al 19-lea sunt zgarie-norii Canary Wharf, in cadrul careia se gasesc si in curand parasitele birouri ale Lehman Brothers. In partea de est a Londrei, unde se regasesc cele mai multe birouri, presiunea pluteste in aer.
Un muncitor strange in mana o jucarie antistres sub forma de minge de fotbal, pe care este inscriptionat logoul unei companii. Birourile sunt pline de ambalaje de la Panadol si suplimente alimentare - desi, par sa sugereze ca nu exista motive de ingrijorare, pe birouri stau imprastiate invitatii la evenimente si formulare pentru cluburi private.
Un alt broker are patru telefoane mobile pe biroul sau, aliniate langa un Blackberry, desi recunoaste ca nu are nevoie de toate. Cea mai galagioasa sectiune de pe etaj gazduieste o echipa de brokeri care se ocupa cu optiuni de vanzare si cumparare fixate de ratele dobanzilor din Europa.
"Pietele sunt atat de volatile in momentul acesta, cu oscilatii cu adevarat violente, incat interesul manifestat si presiunea ce apasa sunt mari", spune un broker, intre o gustare si cateva conversatii cu banci din Franta si Germania.
"In mod normal oscilatia preturilor este nu foarte mare, insa cand acestea sunt atat de puternice, trebuie sa fii atent sa nu iti pui clientul intr-o pozitie proasta, astfel incat ei sa isi piarda banii."
Un peisaj contrastant este cel de la biroul de actiuni, care se ocupa cu tranzactionarea actiunilor, unde totul este dominat de calm. "Clientii isi mentin calmul si asteapta momentul, preluand actiuni de la recent prabusita Lehman si evaluandu-si pozitia", spune un broker.
Numai pe cateva piete secundare, ferite de problemele ce inconjoara imprumuturile subprime, tranzactiile sunt incheiate la un nivel normal. Cand se vor putea observa imbunatatiri? "Am renuntat sa mai ghicesc" , afirma un alt broker. "Daca AIG ar fi cazut, am fi vorbit de Armagedonul financiar, insa acum lucrurile par in regula. Acesta este doar un exemplu de cat de nestatornic este totul. Inca o veste proasta si totul va fi dat din nou peste cap", continua el.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO