Business Internaţional

Britanicii îi cer ministrului muncii să demonstreze că poate trăi cu 62 de euro pe săptămână, după ce s-a lăudat că poate să o facă

Britanicii îi cer ministrului muncii să demonstreze că...

Autor: Iulian Anghel

04.04.2013, 19:43 749

O petiţie semnată de 400.000 de britanici îi cere ministrului muncii din Cabinetul de la Londra Duncan Smith să demonstreze că este în stare să trăiască cu 62 de euro (270 de lei) pe săptămână, după ce acesta a declarat ferm, la BBC, că ar putea face acest lucru, “dacă, ar fi necesar”.

Doar că britanicii îi cer acum să facă şi proba practică.

“Această petiţie îl învită pe Duncan Smith să demonstreze că este capabil, cum a afirmat, să trăiască cu 7,57 lire pe zi, adică 53 de lire (62 de euro) pe săptămână”, arată textul petiţiei publicat de The Telegraph.

“Acest lucru ar însemna o reducere cu 97% a salariului său actual care este de 1.575 de lire (1.862 de euro) pe săptămână sau 225 de lire (265 de euro) pe zi, după plata impozitelor” – continuă petiţia semnată de 400.000 de oameni în trei zile.

Într-o intervenţie de luni la BBC, ministrul a vorbit despre o reformă guvernamentală a sistemului de ajutor social. A doua zi, ministrul finanţelor George Osborne a prezentat un proiect de reformă a prestaţiilor sociale, judecând sistemul actual nepotrivit. Reforma prevede reducerea nivelului ajutoarelor, iar, în unele cazuri, ele sunt pafonate la un nivel care nu acoperă inflaţia.

Pe fondul discuţiilor despre reducerea ajutoarelor sociale, jurnaliştii BBC au relatat cazul unui vânzător ambulant care explicase că a câştigat, în 2012, 2.700 de lire (3.200 de euro). După ce şi-a plătit facturile şi ţinând cont şi de un împrumut pe care a trebuit să-l facă după ce i s-a redus ajutorul pentru locuinţă, vânzătorul a spus că i-au mai rămas pentru trai 53 de lire pe săptămână (62 de euro).

Întrebat dacă s-ar putea mulţumi cu o astfel de sumă pentru a trăi, Dunca Smith a răspuns: “Dacă ar trebui, aş face-o”.

Britanicii vor acum să-l vadă ţinându-se de cuvânt.

Duncan Smith nu ia petiţia în serios. Într-un ziar local, Wanstead and Woodford Guardian, el a calificat-o drept “o farsă care deturnează atenţia de la reformele sociale care sunt mult mai importante”. Şi a continuat: “Am fost de două ori şomer în viaţa mea. Ştiu ce înseamnă să trăieşti din ajutorul de şomaj minim”.

Doar că, după cum relatează The Telegraph, “minimul” depinde de vârsta şomerului. Alocaţia de şomaj corespunde într-adevăr sumei de 56,25 de lire (66 de euro - apropiată de cea cu care Smith s-a lăudat că poate trăi) pe săptămână, pentru tinerii între 16 şi 24 de ani. Dar ea este de 71 de lire (84 de euro) pe săptămână pentru ceilalţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO