Business Internaţional

Boeing a luat altitudine datorita moedelului 787

28.04.2006, 00:00 16

Motorul de crestere al grupului american a fost departamentul de aeronave comerciale, cu un profit cu 81% mai mare decat in perioada similara a anului trecut.

Boeing, constructorul american de aeronave, a anuntat ca profitul pe primul trimestru al acestui an fiscal a crescut cu 29%, in ciuda scaderilor resimtite in cadrul departamentului de aeronave militare, scrie The New York Times.

Profitul net a crescut pana la 692 mil. dolari, adica 88 de centi pe actiune, fata de 535 mil. dolari, in urma cu un an.

In primele trei luni ale lui 2006, compania aeronautica a primit 176 de comenzi, dintre care 54 pentru modelul 787, model introdus pe piata in urma cu doi ani. Valoarea comenzilor obtinute de Boeing se ridica la cifra de 132 miliarde de dolari (106,31 miliarde de euro).

Aprecierea rezultatelor financiare a venit pe fondul cresterii cu 40% a livrarilor de aeronave comerciale, respectiv 98 de aparate de zbor, fata de doar 70 in aceeasi perioada a anului trecut. Profitul operational al departamentului de avioane comerciale a crescut cu 81%, pana la nivelul de 703 milioane de dolari (566 mil. euro).

"Modelul 787 a reprezentat cea mai de succes lansare a unui avion comercial din istoria Boeing", a declarat James Bell, director financiar al companiei americane. De la lansarea sa oficiala pe piata, in aprilie 2004, pana azi, pentru modelul 787 au fost primite 350 de comenzi.

Boeing va continua sa atraga un numar consistent de comenzi si pe viitor, fara a reusi insa atingerea recordului de 1.032 de comenzi de anul trecut. Cifrele estimative prezentate de Bell sunt de 395 de avioane vandute anul acesta, in timp ce pentru aceeasi perioada a anului viitor numarul estimat este de 440 de aparate de zbor livrate catre clienti.

"Am observat o scadere a cererilor", a declarat Bell. "Insa se pare ca ele vor creste si se vor stabiliza", a adaugat el.

Rezultatele bune ale departamentului de aeronave comerciale a compensat scaderile inregistrate de sectorul militar si spatial al companiei, centrul de greutate al companiei americane. Oficialii au precizat ca cifrele negative din domeniul spatial au fost influentate de scaderea cererii fata de programele Boeing legate de satelitii comerciali, anumite intarzieri datorate unei greve a angajatilor si de vanzarea Rocketdyne in august anul trecut.

Profitul obtinut de departamentul militar al Boeing a scazut cu 4%, in timp ce veniturile s-au depreciat cu 6 procente, pana la nivelul de 7,2 miliarde de dolari.

Cu toate acestea, rezultatele bune ale diviziei de aeronave comerciale, care au dus la cresterea totala a profitului companiei, ar putea aduce beneficii substantiale angajatilor. Daca valoarea actiunilor Boeing va ramane la cote apropiate de cele actuale, fiecare angajat al Boeing ar putea primi la sfarsitul lunii iunie cate un pachet de actiuni in valoare de aproximativ 5.000 de dolari.

Conform unei analize facute de publicatia The Herald pe ultimii 48 de ani, variatia comenzilor primite de Boeing pare sa fie ciclica. Perioadele de patru ani consecutivi de crestere a cererii au fost urmate de sase ani consecutivi de scadere a acesteia. Schimbarile sunt de obicei foarte abrupte. In primii ani ai ultimelor perioade de scadere, 1991 si 2001, comenzile s-au depreciat cu aproximativ 50 de procente. Bell este insa de parere ca acest ritm va fi altfel de data asta. Boeing a avut comenzi record anul trecut, in timp ce vanzarile preconizate pentru anul in curs se mentin in limite la fel de bune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO