Business Internaţional

Berlusconi: Euro a afectat Italia. Viaţa era mai ieftină înainte de aderarea la moneda europeană

Berlusconi: Euro a afectat Italia. Viaţa era mai ieftină înainte de aderarea la moneda europeană

Foto: AFP

Autor: Mediafax

05.11.2011, 00:39 1509

Italienii sunt mai săraci acum decât înainte de introducerea euro, a declarat Silvio Berlusconi vineri, după ce a eşuat să obţină încrederea liderilor şi pieţelor din lume în legătură cu reformele pe care Guvernul său le are de implementat, relatează publicaţia electronică EUObserver.

"O familie putea să trăiască uşor cu două milioane de lire italiene pe lună, dar astăzi este dificil şi cu o mie de euro", a declarat el într-o conferinţă de presă la Cannes, după summit-ul G20 de vineri, informează Mediafax.

"Nu dau vina pe euro, ci pe rata de schimb", a adăugat premierul italian. Este un comentariu care nu poate să nu fie "remarcat", în contextul unor speculaţii tot mai ample cu privire la o posibilă destrămare a zonei euro şi în timp ce mai multe state membre, inclusiv Italia, depun eforturi pentru a convinge investitorii că au capacitatea de a plăti enormele datorii, comentează EUObserver.

În plus, cu doar câteva minute înaintea declaraţiei, s-a confirmat că Fondul Monetar Intrnaţional (FMI) va monitoriza implementarea reformelor plănuite în Italia. Organizaţia a oferit chiar şi un ajutor acestei ţări, dar a fost refuzată.

"Solicitarea noastră la FMI nu a fost niciodată o solicitare de natură financiară, ci pentru «know-how» şi experienţă, pentru a face angajamentele noastre şi mai clare", a declarat Giulio Tremonti, ministrul de Finanţe, care a participat alături de Berlusconi la conferinţa de presă.

FMI va coopera cu Comisia Europeană (CE), care va efectua o vizită la Roma chiar săptămâna viitoare, în vederea efectuării "unei evaluări şi monitorizări detaliate" a pachetului de reforme, care urmează să fie supus aprobării Parlamentului.

Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European, a criticat întrebările presei care sugerează că UE impune Italiei un "diktat". "Nu am pus Italia la colţ, nici vorbă. Ei au propus invitarea FMI", a precizat el.

Berlusconi a mai declarat că nu intenţionează să demisioneze şi a negat unele zvonuri referitoare la posibilitatea formării unui Guvern de unitate naţională. "Nu cred că este necesar", a spus el. Premierul italian a respins, de asemenea, acuzaţile potrivit cărora el este de vină pentru actuala lipsă de credibilitate a ţării. În schimb, a apreciat că acesta "este rezultatul comportamentului din trecut al Italiei, prejudecăţilor".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO