Business Internaţional

Ministrul de Finanţe al Italiei către Berlusconi: Silvio trebuie să pleci, problema pieţelor eşti tu

Autor: Marius Oncu

04.11.2011, 15:57 292

Ministrul de Finanţe al Italiei, Giulio Tremonti, i-a cerut premierului, Silvio Berlusconi, să demisioneze pentru că şeful guvernului de la Roma este considerat "o problemă" de Europa şi de pieţele financiare, potrivit Financial Times.

Guvernul italian a adoptat miercuri seara un pachet de măsuri pentru reforma economiei, pentru a fi prezentate la reuniunea liderilor G20 de joi şi vineri.

Chiar dacă Italia a reuşit să-şi ia câteva angajamente privind reforma, divergenţele dintre membrii guvernului italian par de neînlăturat, scrie Financial Times. Tremonti i-ar fi cerut premierului Berlusconi demisia la această reuniune, pentru a stabiliza poziţia Italiei pe pieţele financiare.

"Spun că luni va fi un dezastru pe pieţele financiare dacă tu, Silvio, rămâi în funcţie şi nu pleci. Deoarece problema pentru Europa şi pieţe, corect sau nu, eşti de fapt tu", a fost citat Tremonti ca spunându-i lui Berlusconi.

Şedinţa guvernului italian a avut loc înainte ca Grecia să renunţe la un plan de a supune la referendum pachetul de ajutor financiar extern de la UE şi FMI. Intenţia, anunţată la începutul săptămânii, a lovit puternic pieţele financiare şi a crescut îngrijorarea investitorilor că Grecia ar putea intra în faliment, cu impact semnificativ asupra altor state din zona euro, precum Italia, Spania sau Portugalia.

Italia s-a aflat în ultimele luni sub presiune pe pieţele financiare, iar costurile la care se împrumută statul au crescut puternic, aproape de maxime record. Investitorii sunt îngrijoraţi că datoria de 1.900 de miliarde de euro, reprezentând 120% din PIB, ar putea deveni nesustenabilă din cauza costurilor mari de finanţare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO