Business Internaţional

Berlinul ar vrea să elimine taxele pe electricitate pentru a creşte gradul de utilizare a umilei pompe de căldură, pe cale să devină cea mai ieftină opţiune de încălzire. Dar cine câştigă din această tendinţă?

Berlinul ar vrea să elimine taxele pe electricitate...

Autor: Catalina Apostoiu

21.09.2023, 00:05 1681

Germania ar putea reduce taxele pe electricitate la aproape zero pe fondul vânzărilor modeste de pompe de căldură, scrie Euractiv.

Din 2024, ţara vrea să vadă 500.000 de pompe de căldură insta­late pe an.

Ministerul german al economiei reuneşte în mod regulat producătorii şi alte grupuri pentru a discuta me­tode de susţinere a adoptării pompe­lor de căldură.

Ce a început ca o iniţiativă de asi­gurare a unei capacităţi de producţie suficiente pe plan local s-a transfor­mat într-un forum menit să asigure că gospodăriile primesc suficiente sti­mu­lente pentru a cumpăra dispozitivele.

În Germania, taxa pe electrici­tate este neschimbată din 2003, iar ideea reducerii dramatice a acesteia câştigă teren în dezbaterile publice.

Pentru ca Germania să-şi poată atinge ţintele de climat, vânzările de pompe de căldură trebuie să se ridice la 500.000 de unităţi pe an din 2024. Iniţial, o interdicţie asupra centrale­lor pe combustibili fosili din anul res­pectiv ar fi urmat să le facă obliga­torii, însă interdicţia a fost amânată până în 2026 în oraşele mari şi 2028 în cele mai mici.

Pompele de căldură ar putea face locuinţele, locurile de muncă şi clă­di­rile publice mai sustenabile, întărind în acelaşi timp securitatea energetică. Datorită scumpirii dramatice a ener­giei, acestea sunt pe cale să devină cea mai ieftină opţiune de încălzire, notează weforum.org.

Potrivit balkangreenenergynews.com, un studiu recent realizat de Uni­ver­sity of Oxford şi Regulatory Assis­tance Project a găsit că pompele de căl­dură sunt de două ori mai efi­cien­te decât încălzirea pe bază de com­bustibili fosili, chiar şi la temperaturi mai mici.

Extrăgând căldura din aerul ex­terior sau pământ, pompele de căl­dură pot produce căldură de 3 kWh sau mai mult pentru fiecare kWh de electricitate folosit, însă punerea a­ces­tora pe piaţă nu este pe cât de sim­plă o sugerează această ecuaţie, scrie Financial Times. Schimbarea siste­melor de încălzire este costisitoare şi complicată pentru proprietarii de locuinţe, ţinând cererea pe loc.

Totuşi, o cursă la nivel mondial s-a pornit pentru producţia milioanelor de pompe de căldură necesare pentru decarbonizarea încălzirii, ţările asiatice şi din estul Europei fiind înaintaşe, graţie forţei de muncă ieftine şi calificate, conform Euractiv.

Deja, observatorii indică formarea unei văi a pompelor de căldură în dezvoltare la intersecţia Poloniei, Cehiei şi Slovaciei. Acolo, producători mari ca Daikin în Brno şi Lodz, Viessmann în Legnica, Bosch în Dobromierz, Panasonic în Pilsen, Vaillant în Senica şi Stiebel în Poprad ridică fabrici uriaşe.

Până acum, cel mai mare câştigător este Polonia.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO