Business Internaţional

BCE analizeaza impactul atacurilor teroriste asupra economiilor europene

18.03.2004, 00:00 30



Banca Centrala Europeana (BCE) va discuta astazi, cu ocazia unei sedinte a consiliului director, impactul atacurilor teroriste de saptamana trecuta de la Madrid, care ar putea ameninta increderea consumatorilor, si asa destul de fragila, scrie Financial Times.



Atacurile au avut loc intr-o perioada in care indicatorii macroeconomici ai zonei euro arata ca economiile celor 12 state inca se confrunta cu greutati, iar increderea consumatorilor, vitala pentru a sustine redresarea economica, se situeaza deocamdata la un nivel scazut.



Marti, institutul german ZEW a anuntat ca indicele care arata increderea in economia germana a scazut pentru a treia luna consecutiva, de la 69,9 la 57,6. Reprezentantii ZEW au declarat ca atacurile au avut "un impact scazut" asupra rezultatului sondajului, care a reflectat in principal temerile crescande legate de viteza relansarii celei mai mari economii a zonei euro.



Oficialii BCE insista in continuare ca poate avea loc o redresare economica sutinuta a blocului economic european, deoarece inflatia este destul de scazuta, iar cererea mondiala puternica neutralizeaza efectele negative ale aprecierii monedei euro.



Insa cele mai recente comentarii ale lui Jean-Claude Trichet, presedintele BCE, si ale lui Otmar Issing, economistul sef al institutiei, au subliniat importanta increderii consumatorilor pentru cresterea economica.



Yves Mersch, membru al consiliului director al BCE, a afirmat intr-un interviu ca rezultatele sondajului confirma scenariul avansat de BCE care indica redresarea graduala a economiei. Mersch, care ocupa si functia de guvernator al bancii centrale din Luxembourg, a recunoscut insa ca exista "semnale contradictorii" privind cresterea economica si increderea consumatorilor, astfel ca BCE trebuie sa adopte o strategie de tipul "asteptam si vedem ce se mai intampla".



Economistii cred ca BCE devine tot mai constienta de fragilitatea cererii consumatorilor si ca este pregatita sa reduca dobanzile in cazul in care acest indicator nu va evolua conform asteptarilor.



Unii sunt de parere ca atacurile de la Madrid pot conduce la o stagnare a consumului si a investitiilor, desi nu se stie daca atacurile reprezinta inceputul unei campanii a terorii. Altii considera ca desi atacurile vor avea urmari semnificative in plan social si politic, efectul lor in plan economic va fi limitat. Oamenii tind sa munceasca, sa consume si sa investeasca in continuare.



Analistii spun ca BCE va avea nevoie de dovezi clare ale diminuarii permanente a increderii consumatorilor sau a investitorilor ca urmare a atacurilor teroriste inainte de a lua in considerare posibilitatea ajustarii politicii monetare.





Fed a pastrat dobanda



Rezervele Federale (Fed), banca centrala a Statelor Unite, a decis marti sa nu modifice rata dobanzii de referinta, care in prezent se situeaza la un nivel de 1%. Investitorii se asteptau la aceasta decizie, insa asteptau comentarii privind evolutia economiei americane. Fed nu se va atinge de dobanzi pentru cateva luni, din cauza situatiei de pe piata fortei de munca. "Desi ritmul disponibilizarilor s-a diminuat, in continuare nu se creaza destule locuri de munca", au declarat oficialii Fed. Acestia au adaugat ca "productia creste constant", dupa ce in ianuarie afirmasera ca "productia creste rapid".





Bursele cresc



Bursele europene au urcat ieri, dupa ce unele companii, printre care Vivendi Universal, BASF sau Bayerische Motoren Werke, au estimat pentru acest an profituri si vanzari in crestere. Indicele german DAX urcase cu 0,74%, iar CAC 40 cu 0,59%. FTSE Eurotop castigase 0,33%, ajungand la 978,83 puncte, insa indicele britanic FTSE a coborat cu 0,18%, pana la 4.420,80 puncte. Pietele americane au crescut dupa ce dobanda a ramas la minimul ultimilor 46 de ani. La inchiderea sedintei, Dow Jones ajunsese la 10.184,67 puncte, cu 0,8% mai sus decat in ziua anterioara. Nasdaq urcase cu 0,2%, iar S&P 500 castigase 0,6%. Pe pietele valutare, euro s-a depreciat de la 1,2273 la 1,2249 dolari.





Prognoze pozitive



Fondul Monetar International (FMI) va imbunatati luna viitoare prognoza referitoare la cresterea economica mondiala de la circa 4%, cat estimase la finalul anului trecut, la 4,6%, potrivit cotidianului german Handelsblatt. De asemenea, cotidianul a indicat ca viitoarea prognoza a FMI va ameliora previziunile referitoare la cresterea economica din SUA, Germania, Japonia si Marea Britanie in raport cu cele avansate in 2003. Conform Handelsblatt, FMI se asteapta ca economia SUA sa creasca cu 4,6% in acest an, comparativ cu 3,9%, cat estimase anterior. Produsul Intern Brut al Germaniei va avansa cu 1,7%, usor mai rapid decat in ritmul de 1,5% anticipat la finalul lui 2003, si cu 2,1% in 2005. Cresterea economica a Japoniei din 2004 va fi estimata la 3,2%, cu 1,8% peste rata cuprinsa in precedenta prognoza, in vreme ce expansiunea economiei britanice va fi imbunatatita cu 0,6%, la 3,1% in 2004.
anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO