Business Internaţional

BCE a dat credite de urgenta de 348 mld. euro

19.12.2007, 17:42 14

Banca Centrala Europeana a acordat bancilor credite in valoare de 348 mld. euro (500 mld. dolari) intr-o operatiune de refinantare menita sa asigure lichiditatea pietei bancare la sfarsit de an.
Fondurile au fost acordate cu o rata a dobanzii de 4,21%. Banca Centrala Europeana a mai anuntat ca, incepand de ieri, va furniza pietei de capital fonduri nelimitate cu o rata a dobanzii sub cea interbancara, aceasta operatiune speciala fiind menita sa preintampine o criza de lichiditate la finele acestui an, scrie Financial Times.
Este pentru a doua oara in istoria de noua ani a BCE cand institutia anunta in avans infuzii de lichiditate cu o rata a dobanzii speciala.
Actuala masura, care incearca sa acopere toate cererile de lichiditate pentru o perioada de doua saptamani pana la sfarsitul anului, a fost precedata de decizia bancii de a face o infuzie de lichiditate pe 9 august, cand declansarea crizei ipotecare americane a determinat un nivel record al ratei dobanzii overnight.
Unii analisti considera insa ca miscarea bancii centrale risca sa accentueze volatilitatea pietei.
"Aceasta masura este un adevarat Mos Craciun pentru cei care au acces la fonduri", a declarat Erick Nielsen, economist la banca americana de investitii Goldman Sachs. Insa Nielsen considera miscarea inoportuna deoarece aceasta nu face altceva decat "sa-i ajute pe aceia care nu si-au ajustat balanta contabila la noile realitati".
Mai mult, "garantarea fiecarei cereri de lichiditate este o masura exceptionala", crede Michael Schubert, economist la Commerzbank, in Frankfurt. Dar, avand in vedere "ca sfarsitul anului prezinta o situatie anormala a pietei de capital, decizia BCE este cel putin neobisnuita", a adaugat el.
Totusi, Julian Callow, economist la Barclays Capital, in Londra, spune ca fondurile injectate marti vor fi "recuperate" mai tarziu de BCE, care "pur si simplu si-a indeplinit obligatiile, acelea de creditor in ultima instanta."
BCE a anuntat deja ca termenul de scadenta pentru operatiunea saptamanala de finantare de pe 18 decembrie va fi prelungit pana pe 4 ianuarie. Mai mult, oficialii bancii au anuntat ca vor satisface toate cererile de finantare care vor oferi o dobanda de peste 4,21%.
Anterior acestui anunt, costurile de creditare pentru imprumuturile cu o perioada de scadenta de doua saptamani au urcat cu 0,8%, inregistrand ulterior un declin accentuat.
Miscarea ar putea atrage dupa sine o crestere a cererii pentru fondurile oferite de BCE, dupa ce in cadrul operatiunii de finantare de saptamana trecuta banca a alocat pietei de capital 218,5 mld. euro pentru o rata medie a dobanzii de 4,21% - cifra care saptamana aceasta a fost aleasa ca prag minim.
Banca Centrala Europeana a refuzat sa ofere o explicatie detaliata a motivelor care au determinat aceasta miscare, mentionand doar ca masura "este in concordanta" cu incercarile bancii de a mentine rata dobanzii interbancare cat mai aproape de rata principala de politica monetara, de 4%.
Rata dobanzii pentru imprumuturile cu scadenta la doua saptamani a urcat vineri pana la 4,96%, fata de 4,16% cat s-a inregistrat in ziua precedenta, insa imediat dupa anuntul bancii centrale aceasta a coborat pana la 4,5%. Acum, cand bancile au posibilitatea de a primi fonduri cu o dobanda de 4,21% de la banca centrala, este de asteptat ca rata dobanzii interbancare sa se apropie foarte mult de acest nivel.
Insa anuntul BCE subliniaza impactul limitat al interventiei coordonate de saptamana trecuta a principalelor banci centrale din lume, care a inclus si introducerea de catre Fed a unor noi facilitati in cadrul infuziilor de lichiditate. Fed a tinut luni prima licitatie dupa noile reguli, oferind bancilor comerciale imprumuturi in valoare de 20 mld. dolari (13,9 mld. euro), cu o perioada de scadenta de o luna.
Mai mult, este de asteptat ca BCE sa anunte astazi rezultatele licitatiei, prin intermediul careia a oferit pietei fonduri denominate in dolari si care face parte din acelasi plan de masuri coordonate elaborat saptamana trecuta.

Cum va mentine BCE lichiditatea

BCE va furniza pietei de capital fonduri nelimitate cu o rata a dobanzii sub cea interbancara si cu o perioada de scadenta de doua saptamani, incercand sa preintampine o criza de lichiditate la finele acestui an.
Banca a anuntat deja prelungirea termenului de scadenta pentru operatiunea saptamanala de finantare, de pe 18 decembrie pe 4 ianuarie.
Mai mult, oficialii bancii au anuntat ca vor satisface toate cererile de finantare care vor oferi o dobanda de peste 4,21%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO