Business Internaţional

Bayer a raportat o pierdere record

19.03.2004, 00:00 25



Bayer AG, al treilea producator de chemicale din Europa, a raportat pentru trimestrul al patrulea o pierdere record de 1,95 mld. euro, din cauza scaderii vanzarilor si reducerii valorii contabile a activelor detinute de companie, informeaza Bloomberg.



Pierderea inregistrata in trimestrul al patrulea, de 2,67 euro/actiune, este superioara pierderii de 412 mil. euro (57 eurocenti/actiune), raportata cu un an in urma. In acelasi timp, vanzarile au scazut pana la un nivel de 7,12 mld. euro, comparativ cu valoarea precedenta de 7,43 mld. euro.



Totodata, pentru prima data din 1969, Bayer a raportat si o pierdere anuala din cauza cheltuielilor ridicate, incluzand aici si cele 2,2 mld. euro, reprezentand reduceri ale valorii contabile, dar si cheltuielile de 300 mil. euro facute pentru stingerea diverselor litigii.



Bayer a anuntat ca vanzarile vor continua sa scada si pe parcursul anului curent, compania urmand sa ia o serie de masuri de reducere a costurilor pentru cresterea profitului operational cu 10%.



"Primele doua luni ale anului ne-au dat motive sa privim situatia cu un optimism retinut" a declarat Werner Wenning, directorul executiv al companiei. "Sunt anumite semne ale unei redresari economice graduale " a adaugat Wenning.



Vanzarile exprimate in monedele locale au crescut cu 5% in ianuarie si februarie fata de anul trecut, potrivit afirmatiilor lui Werner. Toate departamentele sunt asteptate sa-si imbunatateasca valoarea profitului operational in acest an, cu exceptia celui de producere de medicamente, unde principalul produs, antibioticul Cipro, se confrunta cu o competitie puternica din partea medicamentelor generice. Bayer isi concentreaza atentia pe cresterea cotei de piata a noului medicament ce lupta impotriva impotentei, Levitra.



Bayer si-a separat o parte din operatiuni intr-o noua companie, initial numita NewCo, denumirea schimbandu-se apoi in Lanxess.Compania ar putea vinde Lanxess pentru a se putea concentra medicamentele, pesticidele si produsele din plastic mai profitabile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO