Business Internaţional

Barclays vinde actiuni de 5,6 mld. euro pentru a-si reface capitalul

26.06.2008, 19:22 23

Barclays, a patra mare banca britanica, intentioneaza sa vanda investitorilor din Orientul Mijlociu si Asia actiuni in valoare de 4,5 mld. lire sterline (5,68 mld. euro), pentru a-si reface rezervele de lichiditati afectate de scaderea valorii contabile a activelor de pe piata, scrie Bloomberg.
Ieri, valoarea actiunilor Barclays a crescut cu 5,5% la Bursa din Londra, inregistrand cel mai mare avans al ultimelor doua luni, dupa ce banca londoneza a anuntat ca va oferi 1,58 miliarde de noi actiuni companiei Challenger, care reprezinta interesele presedintelui Qatar Holdings, ale Qatar Investment Authority, Temasek Holdings Pte., China Development Bank, Sumitomo Mitsui Financial Group si ale actionarilor Barclays.
Qatar Investment Authority, divizia de investitii detinuta de stat, va investi 1,7 miliarde de lire sterline (2,15 mld. euro), devenind astfel un investitor major. Challenger, o alta companie din Qatar, detinuta de seicul Hamad Bin Jassim Bin Jabr al-Thani, urmeaza sa investeasca o suma de 533 de milioane de lire sterline (674 mil. euro).
Banca japoneza Sumitomo va cumpara actiuni noi in valoare de 500 mil. lire sterline (631 mil. euro), la 296 penny/actiune, iar restul de actiuni vor fi oferite altor investitori la pretul de 282 penny/actiune.
Barclays, care obtine o treime din profit de pe piata de capital, se alatura competitorilor sai, printre care Royal Bank of Scotland si HBOS in strangerea de fonduri, dupa ce bancile din intreaga lume au avut scaderi ale valorii contabile a activelor in valoare de 399 mld. dolari (218 mld. euro) pe fondul crizei subprime. Oferta Barclays, de actiuni in valoare de 500 mil. lire sterline (631 mil. euro) catre investitorii de peste ocean, va avea o reducere de 4,7% la pretul pe care actiunile il aveau la inchiderea sedintei de luni. Oferta in valoare de 4 mil. lire sterline (5,06 mil. euro) este estimata cu o reducere de 9,25% de la pretul de 310,75 penny/actiune de la incheierea zilei de luni. Investitorii vor putea cumpara cate 3 noi actiuni pentru fiecare 14 actiuni deja detinute.
Bancile britanice vor avea un ritm de crestere mult mai lent, pe fondul majorarii costurilor si cresterii numarului de credite neperformante, in conditiile in care preturile locuintelor au cel mai alert ritm de scadere de la recesiunea anilor '90 incoace.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO