Business Internaţional

Bancile sunt calaul redresarii economice a Europei, sustine un oficial al BCE

10.06.2009, 18:52 16

Slabiciunile sectorului financiar-bancar ar putea impiedica zona euro sa revina pe crestere economica inainte de mijlocul anului viitor, potrivit lui Yves Mersch, unul dintre cei 22 de membri ai Consiliului guvernator al institutiei europene, scrie The Wall Street Journal.

Oficialii BCE considera ca recesiunea instalata in zona euro ar putea influenta in continuare de maniera negativa sistemul bancar al celor 16 state care utilizeaza moneda unica europeana. "Acesta este motivul pentru care suntem extrem de precauti cu privire la scenariul de revigorare economica graduala", a declarat Mersch.
Yves Mersch, guvernatorul bancii centrale din Luxemburg, este de profesie avocat si analist politic, influenta sa asupra deciziilor BCE depasind importanta micii natiuni in economia zonei euro.
 
Rolul BCE se schimba
Mersch a precizat ca slabiciunile sectorului financiar, care ar putea impinge o serie de banci europene catre faliment, sunt "deja creionate" in estimarile strategilor europeni. El a declarat ca BCE ar trebui sa ia in considerare o noua abordare, trecand de la implicarea activa in redresarea sistemului financiar al zonei euro la monitorizarea efectelor induse de masurile adoptate.
"Trebuie sa adoptam o politica de implementare", a afirmat oficialul BCE. "Daca nu vom reusi, inseamna ca trebuie sa lansam schimbari", a adaugat Mersch, aratand ca evolutia economiei s-ar putea agrava peste estimarile BCE.
In mai, BCE a redus dobanda de referinta la euro pana la 1%, un nou nivel record, anuntand in acelasi timp lansarea unui program prin care urmeaza sa achizitioneze obligatiuni cu risc redus in valoare de 60 mld. euro. BCE urmeaza astfel modelul bancilor centrale din Statele Unite si Marea Britanie, care au adus nivelul dobanzii de referinta aproape de zero si au lansat programe ample prin care cumpara active pentru a stimula activitatea economica.
 
Lobby pentru teste de stres si in Europa
Previziunile potrivit carora un declin economic mai accentuat ar putea duce bancile europene catre colaps au ecou si in afara Uniunii Europene. Fondul Monetar International a avertizat ca imperfectiunile sistemului financiar ar putea ingreuna revigorarea economica a zonei euro. In cadrul unei reuniuni G8 care va avea loc in cursul acestei saptamani in Italia, Timothy Geithner, secretarul trezoreriei americane, va sustine punctul de vedere al administratiei Obama, care a propus autoritatilor europene sa aplice teste bancare de stres mai aspre.
Mersch a explicat ca existenta unor sisteme nationale de contabilitate si a unor reglementari locale transforma implementarea unor teste de stres paneuropene in masuri nerealiste. El a mai precizat ca totusi trebuie speculata ocazia de a introduce modificari in actualul sistem, in cadrul caruia autoritatile nationale de reglementare evita testele bancare individuale sau pastreaza secret rezultatul acestora.
"Autoritatile nationale ar trebui sa se reuneasca si sa faca schimb de opinii cu privire la rezultatele acestor teste nationale, iar consecintele sa fie facute publice", potrivit lui Mersch.
 
Bancile europene au nevoie de 270 mld. euro
Cu toate acestea, autoritatile europene manifesta reticenta in aplicarea standardelor americane la nivelul unui sistem bancar extrem de diferit, dupa cum sustin reprezentantii Uniunii. Oficialii europeni, printre care si presedintele BCE Jean-Claude Trichet sunt sceptici cu privire la cifrele publicate in aprilie de FMI, potrivit carora bancile din zona euro vor mai avea nevoie pana la sfarsitul anului urmator de inca 375 mld. dolari (270 mld. euro) pentru a-si acoperi pierderile si pentru a-si reconstitui capitalul, comparativ cu necesarul sistemului bancar american, care se ridica la 275 mld. dolari. Trichet a mentionat ca rezultatele anuntate de FMI nu iau in considerare diferentele dintre sistemul american si cel european din punctul de vedere al standardelor contabile.
Cifrele publicate saptamana aceasta cu privire la situatia din zona euro arata ca stabilitatea economica e inca departe. Exporturile Germaniei si-au reluat declinul in aprilie, reducandu-se cu 4,8% fata de martie. Nici productia industriala nu a lansat semnale de revenire, inregistrand o reducere de 1,9% in aprilie comparativ cu martie.
Pe de alta parte, banca centrala a Frantei si-a revizuit marti previziunile cu privire la contractia economica din trimestrul doi, anuntand un declin de 0,5%, in conditiile in care anterior estimase o reducere de 0,6%.
 
Creditarea nu s-a relaxat in zona euro
Criza creditelor inca persista in zona euro, in conditiile in care bancile continua sa-si reduca bilantul contabil, iar cererea de creditare ramane modesta, a anuntat vice-presedintele Bancii Centrale Europene Lucas Papademos, scrie Bloomberg. "Cererea in scadere si procesele de reducere a volumului de imprumuturi limiteaza extinderea creditelor, cu toate ca BCE ofera finantare bancilor", a afirmat Papademos. BCE a anuntat recent ca va acorda bancilor imprumuturi neplafonate pe termen de cel mult un an. "Nu exista riscul de creditare excesiva", rezultat din relaxarea monetara implementata de BCE, potrivit lui Papademos. Volumul de credite inca se comprima in unele tari, dar se extinde usor in altele, a mai spus oficialul BCE. Cu privire la posibilitatea ca BCE sa ia in calcul extinderea masurilor de finantare a sistemului bancar, Papademos a precizat ca "evaluam intens situatia, insa nu putem afirma a priori daca vom completa demersurile noastre".

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO