Business Internaţional

Băncile mari ale zonei euro vor băga mâna adânc în sacul cu bani al BCE. 1.000 de miliarde de euro, împrumuturi de criză în februarie

Băncile mari ale zonei euro vor băga mâna adânc în sacul cu bani al BCE. 1.000 de miliarde de euro, împrumuturi de criză în februarie

Autor: Radu Racu

31.01.2012, 10:38 642

Băncile europene se pregătesc să apeleze din nou la schema de finanţare pusă la dispoziţie de Banca Centrală Europeană, însă de data aceasta vor cere dublu faţă de cele 489 de miliarde de euro împrumutate în luna decembrie, o nouă dovadă a crizei de lichiditate din sector, scrie Financial Times.

Ziarul britanic citează mai multe bănci mari din zona euro care au anunţat că vor să dubleze sau chiar tripleze suma cerută de la BCE, în licitaţia care va avea loc pe 29 februarie, faţă de operaţiunea precedentă, desfăşurată la sfârşitul anului 2011.

"Băncile nu vor mai fi atât de timide în runda a doua", declara săptămâna trecută şeful BCE, la formul de la Davos. "Trebuia să facem mai mult la prima licitaţie", afirma Mario Draghi.

Schema de finanţare a băncilor afectate de criza de lichidităţi a fost prima măsură aplicată de BCE, sub mandatul noului preşedinte Mario Draghi. Dacă în prima etapă, desfăşurată în decembrie, băncile s-au sfiit să participe de frică să nu pară slabe în ochii investitorilor, la începutul acestui an obligaţiunile scadente de 230 de miliarde de euro vor provoca cel mai probabil o îmbulzeală pe fondurile puse la dispoziţie de banca zonei euro.

"Suma s-ar putea ridica lejer la 1.000 de miliarde de euro", a declarat un bancher de top din zona euro, sub protecţia anonimatului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO