Business Internaţional

Bancile incearca sa-si vanda o parte din creditele neperformante

14.04.2008, 20:03 10

Profitand de usoara imbunatatire a pietelor de credite, bancile incearca sa scape de o parte din creditele si titlurile riscante care le-au cauzat atatea dureri de cap in ultimele luni, chiar daca acest lucru implica o reducere semnificativa a pretului, scrie Wall Street Journal.
Decizia luata de Citigroup Inc. in aceasta saptamana de a vinde credite si obligatiuni cu risc ridicat in valoare de 12 miliarde de dolari catre firme de private-equity reprezinta o incercare de rezolvare a unei probleme cu care se confrunta bancile si economia in general: in conditiile in care pietele de "securitizare" care le-au permis sa combine creditele in pachete si sa le vanda sunt aproape inchise, bancile au ramas cu un volum ridicat de credite pe care nu au intentionat niciodata sa le pastreze.
Acest fapt erodeaza provizioanele pe care le mentin impotriva pierderilor neasteptate si le reduce foarte mult capacitatea de a acorda noi credite, o problema care-i priveaza chiar si pe cei cu un istoric de credit foarte solid de banii de care au nevoie pentru a achizitiona automobile, locuinte si chiar companii.
Fed-ul ar putea revitaliza intr-o oarecare masura piata creditelor corporate riscante. Ca parte a amplelor sale eforturi de a spori accesibilitatea lichiditatii in sistemul financiar, Rezervele Federale din New York au creat recent noi facilitati de creditare pentru firmele de pe Wall Street.
Fed a acceptat unele titluri "investment-grade" bazate pe datorii greu de vandut ca garantie pentru credite.
Drept rezultat, unele banci pun laolalta credite corporate riscante sub forma unor instrumente cunoscute drept "collaterized loan obligations" (CLO). Luna trecuta, au fost create titluri de acest tip in valoare de 13,4 miliarde de dolari, conform unui raport publicat de Morgan Stanley. Nu se stie sigur cate din aceste titluri au fost preluate de Fed.
In conditiile in care cauta modalitati de a scapa de creditele nedorite, bancile dau noi sperante ca criza pietelor de credit nu va continua cu aceeasi ferocitate.
"Acesti mici pasi psihologici readuc increderea pe piata", spune Chip MacDonald, partener in cadrul firmei de avocatura Jones Day.
S&P's a declarat ca o vanzare a tuturor creditelor Citigroup ar semnala o scadere a intensitatii crizei de pe pietele de credit si ar spori capacitatea Citigroup de a acorda noi credite.
In Elvetia, UBS AG a constituit un asa-numit grup de lucru care sa se ocupe de inlaturarea investitiilor cu probleme in sectorul ipotecar din bilantul bancii. Recent, banca de investitii Goldman Sachs Group Inc. a vandut datorii Chrysler Automotive in valoare de 500 milioane de dolari ramase dupa vanzarea companiei catre o firma de private-equity vara trecuta.
Printre cumparatorii portofoliului de 12 miliarde de dolari al Citigroup se numara Apollo Management LP, TPG si Blackstone Group. Banca incearca sa incheie tranzactia pana pe 18 aprilie, cand isi publica rezultatele.
Dar pentru a incheia tranzactiile, bancile vor trebui sa ajute la finantarea lor. Citigroup imprumuta cumparatorii cu aproximativ 9 miliarde de dolari pentru achizitionarea unui portofoliu care include in mare parte datorii corporatiste mai putin riscante. Printre solutiile urmate de banci se numara vanzarea de ample portofolii de credite, incercarea de a vinde blocuri mai mici si formarea unor structuri care ar putea fi vandute unor investitori externi.
Bancile centrale si autoritatile ar putea fi in ultima instanta obligate sa coordoneze o structura mai ampla de bailout care sa detina creditele si titlurile pana la atingerea maturitatilor. Chiar daca se vor incheia mai multe acorduri, efectele ar putea fi pe termen scurt.
In conditiile in care se grabesc sa vanda credite sau titluri, bancile ar putea impinge preturile in jos, o situatie care ar putea genera noi pierderi si intrerupe brusc astfel de vanzari.
Intre timp, credite de consum si titluri in valoare de miliarde de dolari se acumuleaza in bilanturile bancilor. In ultimii 5 ani, activele incluse in bilanturile celor mai mari 10 banci americane si europene s-au dublat pana la 15 mii de miliarde de euro, a anuntat FMI.
Creditele comerciale si industriale incluse in bilanturile bancilor comerciale americane au urcat cu 20% in ultimul an pana la 1,4 mii de miliarde de dolari, iar creditele imobiliare au avut o crestere de 6% pana la 3,7 mii de miliarde de dolari.
Pietele de securitizare nu sunt considerate a oferi o iesire pentru activele respective in curand.
Nici chiar titlurile cu cele mai bune ratinguri
nu-si gasesc multi cumparatori. Se depun eforturi de "restartare" a pietei de securitizari. Unul din obiective vizeaza o transparenta sporita a vanzarilor de datorii. Totusi, Karsten Moller, senior managing director in cadrul Securities Industry and Financial Markets Association, considera ca piata nu are sanse sa se redeschida mai devreme de cel de-al doilea semestru al acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO