Business Internaţional

Bancile germane sunt monitorizate de autoritatile de reglementare

14.08.2003, 00:00 10



Autoritatile germane au preluat roluri de control in Consiliile administrative a cel putin zece bancii majore din tara, masura punand sub semnul intrebarii soliditatea sectorului de profil, care a fost marcat, anul trecut, de inscrierea unor provizioane record, relateaza Financial Times.



Surse din cadrul sectorului bancar au declarat ca reprezentantii BaFin, autoritatea germana din acest domeniu, iau parte in mod regulat la reuniunile Consiliilor administrative ale celor trei mari banci germane - Deutsche Bank, Commerzbank si HVB - precum si la Dresdner Bank, divizie a grupului de asigurari Allianz.



De asemenea, oficialii se implica in deciziile unor institutii cu grad ridicat de risc, precum WestLB, institutia bancara publica aflata in atentia BaFin inca din luna mai. #leadend#



Atentia autoritatilor este indreptata si asupra altor banci regionale din sectorul public, printre care se evidentiaza Bankgesellschaft Berlin (BGB), Bayerische Landesbank si NordLB, precum si o serie de institutii particulare de dimensiuni reduse.



"Prezenta noastra in cadrul consiliilor administrative reprezinta o modalitate activa si pozitiva de a monitoriza sectorul bancar. Nu reprezinta, cum s-ar putea crede, un semnal ca ceva este in neregula", a declarat Helmut Bauer, directorul departamentului bancar din cadrul BaFin.



El a refuzat sa comenteze situatia bancilor individuale.



Strategia adoptata este neobisnuita pentru pietele occidentale, dar legislatia germana le permite autoritatilor sa ia parte la astfel de reuniuni. O atentie sporita a fost remarcata in ultimele luni, pe fondul criticilor aduse unor institutii financiare precum WestLB, HVB, Bayerische Landesbank si BGB.



In astfel de cazuri, autoritatile considera ca reactia lor prompta la situatia de criza a contribuit la evitarea colapsului. Cu toate acestea, exista temeri ca problemele unei banci s-ar putea reflecta asupra altor institutii de profil, care nu se confrunta deocamdata cu probleme.



BaFin a fost infiintat cu un an in urma, rolul sau fiind de a monitoriza sistemul bancar, de asigurari si operatiunile bursiere. De atunci, reprezentantii sai si-au inmultit prezentele la reuniunile administrative din aceste sectoare, prin comparatie cu organismele precedente.



O serie de analisti considera ca aceasta strategie este ingrijoratoare. Reprezentatii BaFin nu sunt simpli observatori pasivi in cadrul acestor intalniri si au puterea de a pune intrebari.



"Este un pas neobisnuit si dramatic pe care il face o astfel de autoritate", a apreciat Garth Leder, de la Fox-Pitt Kelton.



Surse din cadrul sectorului bancar considera ca strategia BaFin reflecta suspiciunea sa fata de calitatile unor membri din Consiliile administrative. Organismul german are puterea de a-si impune deciziiile asupra directorilor unei banci, dar nu dispune de autoritate asupra Consiliului.



Reprezentantii bancilor implicate nu au dat declaratii formale cu privire la informatiile mentionate.



In mod neoficial, unul dintre ei a subliniat ca prezenta reprezentantilor BaFin "este o situatie neplacuta pentru o parte dintre membrii Consiliului. Ei considera ca nu mai bneficiaza de increderea oficiala, potrivit careia pot administra de unii singuri activitatea bancii respective".



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO