Business Internaţional

Bancile germane de stat si Comisia Europeana, la un pas de intelegerea finala

23.09.2004, 00:00 24

Comisia Europeana si bancile germane din sectorul public au facut, marti, un pas inainte inspre solutionarea controversei legate de ajutorul de stat ilegal, informeaza Financial Times.
Bancile de stat din fiecare land au declarat in fata comisarului european pe probleme de concurenta, Mario Monti, ca sunt pregatite sa ramburseze subventiile pe care le-au primit incepand din 1991.
Miscarea vine pe fondul unui acord separat semnat de banci, landurile germane care le controleaza si institutiile de credit din sectorul privat, in legatura cu ratele de dobanda aplicabile in acest caz. Monti a declarat ca acccepta calculele lor si va propune in scurt timp emiterea unui ordin final de plata.
Se preconizeaza ca Monti va ordona WestLB, cea mai mare din cele sapte banci implicate in aranjament, sa ramburseze circa un miliard euro (1,2 miliarde dolari). Suma totala pe care o au de achitat toate bancile germane de stat in cauza va fi, probabil, de doua ori mai mare.
Acordul dintre Monti si institutiile de credit a devenit necesar dupa ce o curte europeana de justitie a respins, anul trecut, un ordin de rambursare din 1999 dat de Comisia Europeana. Oficialii de la Bruxelles au declarat ca injectarea, de catre landuri, de active imobiliare in capitalul bancilor, constituia un ajutor de stat ilegal. Tribunalul nu a atacat principial rationamentul Comisiei Europene, dar a recomandat Bruxelles-ului sa-si recalculeze ordinul de plata.
Oficialii ministerului de finante german au salutat incheierea acordului de marti, si au declarat ca se asteapta ca semnarea lui sa marcheze finalul investigatiei indelungate a bancilor germane din sectorul public, in ceea ce priveste subventiile primite de la stat. "Nu avem cunostinta de nici un fel de opozitie din partea guvernelor regionale", a asigurat un purtator de cuvant. "Tot ceea ce este necesar acum este implementarea tehnica a acordului", a continuat purtatorul de cuvant.
Karl-Heinz Boos, de la asociatia bancilor germane din sectorul public, a declarat ca "linia trasa sub anii indelungati de disputa nu se aplica doar nivelului de compensare, ci si metodei de plata".
Bancile din sectorul privat nu au dat publicitatii propria lor declaratie, dar erau si ele nerabdatoare sa vada conflictul finalizat. Cu toate ca institutiile de credit private au facut un compromis in cazul dobanzilor aplicabile, s-au consolat cu ideea ca rambursarea ajutoarelor primite de la stat de catre bancile de stat se va face in numerar si va fi reflectata in contul de profit si pierdere.
Acordul a fost intampinat cu optimism de WestLB, cu toate ca un oficial al bancii a declarat ca este prea devreme pentru a incerca o evaluare a impactului acestei decizii asupra finantelor institutiei. WestLB are sediul central in Nordrhein-Westfalen, cel mai mare land german.
Problema subventiilor reprezinta doar o parte din campania Comisiei Europene impotriva bancilor de stat germane. Landurile germane au fost obligate sa renunte la garantiile pe care le-au dat bancilor aflate sub controlul lor. Potrivit Comisiei Europene, astfel de garantii erau incorecte, deoarece diminuau costul de imprumut al bancilor, prin asigurarea unor ratinguri de creditare excelente. Unele banci germane din sectorul public au primit astfel ratingul AAA, cel mai bun posibil, in timp ce in sectorul privat astfel de calificative sunt acordate doar in mod exceptional.
ioana.leaua@zf.ro




Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO